22 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΕΣΠΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Να διπλασιάσει τους πόρους που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στις συζητήσεις για την 5η Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, δηλαδή για το ΕΣΠΑ της επόμενης εξαετίας, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να διπλασιάσει το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια και το οποίο έχει υπολογισθεί βάσει του ΑΕΠ της χώρας το 2009.

Συγκεκριμένα επιδίωξη του κ. Σαμαρά είναι να λάβει η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 περίπου 20 δισ. ευρώ όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Κοινοτικές Υπηρεσίες έχουν στην πρόταση τους για τη χώρα μας υπολογίσει 11 δισ. ευρώ.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι ο υπολογισμός για τα κονδύλια της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 έγιναν με βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2009 το οποίο ήταν κοντά στα 240 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 οπότε θα ολοκληρωθεί η 4η Προγραμματική Περίοδος το ΑΕΠ της Ελλάδος δεν θα ξεπερνά τα 185 δισ. ευρώ.

Πάντως η αποστολή του κ. Σαμαρά δεν θα είναι απλή καθώς όπως αναφέρει σήμερα όλος ο διεθνής Τύπος έκαστο από τα 27 μέλη της ΕΕ έχει την δική του επείγουσα προτεραιότητα, καθένα έχει δικαίωμα βέτο και η Σύνοδος Κορυφής για τον Προϋπολογισμό της περιόδου 2014 -2020 είναι πιο αβέβαιη από ποτέ. Αναλυτές δε εκτιμούν πως μια κατάρρευση στις συνομιλίες για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό μπορεί να ανοίξει βαθύτερα ρήγματα στο σύνολο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία και Γερμανία που συνεισφέρουν τα περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν σχηματίσει έναν συνασπισμό γνωστό ως οι «Φίλοι των Βέλτιστων Δαπανών», ενώ απέναντί τους στέκονται οι «Φίλοι της Συνοχής», 15 χώρες -ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που επιθυμούν να διατηρήσουν αμετάβλητη την ροή των αναπτυξιακών κεφαλαίων της ΕΕ.

Η προσοχή πάντως στη σημερινή Σύνοδο επικεντρώνεται στην επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις δαπάνες σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από το 2014 ως το 2020 για αγροτικές επιδοτήσεις, οδικά έργα και υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, κονδύλι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον σημερινό ΕΣΠΑ, αλλά και στο εάν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, που έχει απειλήσει να θέσει βέτο σε όλα τα ζητήματα, πλην του παγώματος των δαπανών, θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις τους.

Newsroom ΔΟΛ