19 Νοεμβρίου 2012

Το φακελάκι ακόμη… ζει και βασιλεύει

Η κρίση επηρεάζει κάθε οικονομική συναλλαγή στη χώρα. Οι τιμές σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες έχουν πέσει λόγω της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο το …γρηγορόσημο, η «διευκόλυνση» και το «φακελάκι» έχουν κάνει πενιχρή ή μηδαμινή προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Μόλις σήμερα συνελήφθη ύστερα από καταγγελία 57χρονος δικηγόρος στην Αττική που είχε διοριστεί αυτεπαγγέλτως από Δικαστική Αρχή για τη νομική υπεράσπιση ιδιώτη κατηγορουμένου και απαιτούσε από αυτόν το ποσό των 1.500 ευρώ, επιπλέον της χρηματικής αποζημίωσης που δικαιούται από το Ελληνικό Δημόσιο. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Στον ιατρικό χώρο, ειδικευμένοι γιατροί ακόμη ζητούν, με τον τρόπο τους, το «κατιτίς» παραπάνω, προκειμένου να προχωρήσουν στην εισαγωγή ενός ασθενή σε κάποιο νοσοκομείο και να προγραμματίσουν το χειρουργείο του. Ή στο χώρο των μαιευτηρίων, παρόλο που τα νοσήλεια έχουν σημειώσει μεγάλη μείωση, είναι γνωστή σε όλους μας η φοροδιαφυγή που ανθίζει ακόμα. Η γνωστότερη μέθοδος, να δίνεται απόδειξη χαμηλότερη της πραγματικής αμοιβής έτσι ώστε ναι μεν να εμφανίζεται ένα ποσό αλλά αυτό να μην έχει αντιπροσωπευτικότητα με την πραγματική αμοιβή του ιατρού.

Την ίδια ώρα στο χώρο των λογιστών, οι πολίτες ψάχνουν στην …πιάτσα να βρουν εκείνο με τις καλύτερες γνωριμίες στις Δ.Ο.Υ. Έτσι ευελπιστούν σε έναν ηπιότερης μορφής έλεγχο που θα τους στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο για την περαίωση των υποθέσεών τους.

Είναι αλήθεια πως τα κρούσματα έχουν περιορισθεί. Τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί που εκμεταλλεύονταν, κατά κάποιο τρόπο, τη θέση ή τις «γνωριμίες» τους είχαν συμμαζευτεί προκειμένου να μην βρεθούν εκτεθειμένοι. Οι πολίτες μπορεί να μη διαθέτουν χρήματα για μεγάλα ανοίγματα, όμως όταν το κρίνουν απαραίτητο εξασφαλίζουν το ποσό που χρειάζεται για να διευκολύνουν ή να «προωθήσουν» τις υποθέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες φορές και οι ίδιοι επιδιώκουν και πιέζουν να «δώσουν κάτι» για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

Όσο λοιπόν αυτό συνεχίζει να αποτελεί παθογένεια της κοινωνίας, όσο από αυτό «βολεύονται» όλοι, δηλαδή όσο υπάρχει προσφορά και ζήτηση, ποτέ δεν θα εξαλείψει από τη χώρα μας. Έχει γίνει νοοτροπία με βαθειές ρίζες και δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εξαφανιστεί εντελώς.

http://ysterografa.gr