07 Νοεμβρίου 2012

Υπολογίζουν ψήους

Στη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία προσβλέπει η κυβέρνηση τόσο για την ψηφοφορία της Τετάρτης για το πολυνομοσχέδιο των μέτρων αλλά και σε εκείνη της Κυριακής για τον προϋπολογισμό, ενώ αμέσως μετά τις ψηφοφορίες κι αν όλα έχουν πάει καλά η κυβέρνηση θα αναμένει τις εξελίξεις από το εξωτερικό που θα σημάνουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στο εσωτερικό όμως πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό μετά και την παρολίγο εμπλοκή με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, που αρχικά αρνήθηκε να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως χθες το μεσημέρι το Μαξίμου προετοίμαζε την άμεση αντικατάσταση του κ. Ρουπακιώτη με έναν εκ των Χαράλαμπου Αθανασίου και Γιάννη Πανούση.

Στην Ιπποκράτους κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις για να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαρροές στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει κατ'ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος που έχουν εκφράσει τον προβληματισμό ή την διαφωνία τους και μαζί με επιτελικά στελέχη του κόμματος που χειρίστηκαν τις διαπραγματεύσεις με τον Γ. Στουρνάρα επιχειρεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα της υπερψήφισης του πακέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες 2 έως 3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - μεταξύ των οποίων οι κύριοι Κασσής και Παραστατίδης - είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα μέτρα, ενώ οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκος Μπόλαρης κρατούν "κλειστά" τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν τελικά.

Μάλιστα ο κ. Μπόλαρης φέρεται να είπε: "Η επίκληση εν όψει της ψηφοφορίας , για τη σωτηρία της πατρίδας δεν είναι παρά το προκάλυμα για να καλυφθούν οι ευθύνες και η απραξία".

Σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε εκ νέου με τον Γ. Στουρνάρα και συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τις μειώσεις συντάξεις που αφορούν άτομα με απόλυτη αναπηρία, να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μην περικοπεί το ΕΚΑΣ σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν επίσης να απαλειφθούν από το νομοσχέδιο διατάξεις που έχει ήδη καταψηφίσει η Βουλή.

Την ίδια στιγμή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν αποκλείονται και αποκλίσεις από την χθεσινή απόφαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος που με πλειοψηφία 77 έναντι 26 στήριξε την πρόταση Κουβέλη για "παρών" στο νομοσχέδιο των μέτρων και "ναι" στον προϋπολογισμό.

Μεταξύ των 26 που τάχθηκαν υπέρ μιας θετικής ψήφου και στις δύο ψηφοφορίες είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Ψαριανός και Οικονόμου, ενώ ο τελευταίος μετά την απόφαση επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση. Δύο βουλευτές οι κύριοι Βουδούρης και Μουτσινάς φαίνεται πως εμμένουν στη θέση του για διπλό "όχι", με τον πρώτο να αποχωρεί κιόλας από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.