02 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμοι για... όλα;

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Μόνο ευφορία δεν προκαλούν στην Κουμουνδούρου οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος δεν είναι η χθεσινή δημόσια δήλωση-παραδοχή του Π. Λαφαζάνη ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Είναι ότι, στην πραγματικότητα, τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ… ψιθυρίζουν αυτό που είπε ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος.


Όμως, σε κάθε περίπτωση, η δήλωση Λαφαζάνη διατάραξε την (φαινομενική) ηρεμία που υπήρχε και έφερε ξανά στον αφρό τις… παιδικές ασθένειες από τις οποίες είχε φανεί ότι γλιτώνει, προς στιγμήν, ο ΣΥΡΙΖΑ: τη μάχη των συνιστωσών.

Ως γνωστόν, ο κ. Λαφαζάνης ηγείται του «Αριστερού Ρεύματος», το οποίο αντιδρά στην προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να… μετακινηθεί προς το Κέντρο και τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Επιπλέον, διατηρεί τις δικές του απόψεις τόσο για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό (αρνούμενος τον κυβερνητισμό της Αριστεράς) όσο και για την οικονομία, μιλώντας για μονομερή διαγραφή χρέους, μορατόριουμ πληρωμών, ακόμη και έξοδο από το ευρώ.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλες δύο συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: η ΔΕΑ και η ΚΟΕ, οι οποίες επίσης διεκδικούν να βγουν στο προσκήνιο εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη.

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού εν όψει της ιδρυτικής διακήρυξης του συνεδρίου), το «Αριστερό Ρεύμα» κατέβασε ανάλογες προτάσεις που… πάγωσαν τον κ. Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες. Συνέχεια δεν δόθηκε, αλλά είναι φανερό ότι η διαμάχη σοβεί υπογείως και θα εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους στο δρόμο ως το συνέδριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά για πρώτη φορά έσπευσε χθες, μέσα σε λίγα λεπτά από την επίμαχη δήλωση, να «αδειάσει» τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο και να πάρει το παιχνίδι πάνω του.

Μέχρι σήμερα, ακολουθούσε απλώς την τακτική της σιωπής ή, έστω, άφηνε άλλα κορυφαία στελέχη να εκφράσουν τη θέση του. Και τούτο, διότι η δήλωση Λαφαζάνη δεν δημιουργεί μόνο αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιπλέον κλονίζει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, όπως η ψήφιση των μέτρων, ενώ παράλληλα δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση να «χτυπήσει» επικοινωνιακά την Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του επιμένουν (όσο κι αν δεν… θέλουν στην πραγματικότητα να διαχειριστούν τώρα την κρίση) ότι είναι έτοιμοι για όλα. Ακόμη και για να κυβερνήσουν. Ή για να έλθουν σε ρήξη με στελέχη τους, στην προσπάθεια να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι...


Πηγή:www.capital.gr