19 Νοεμβρίου 2012

Διασπάστηκαν οι τσάμηδες και ιδρύουν νέο πολιτικό φορέα

Διασπασμένη φαίνεται η τσάμικη κοινότητα στην Αλβανία, τουλάχιστον αυτό δείχνει η ίδρυση του νέου πολίτικου φορέα με την ονομασία «Τσάμικο Κίνημα». Ιδρυτές του νέου κινήματος φαίνεται πως είναι μια ομάδα τσάμηδων που διαφωνούν με την γραμμή που ακολουθεί ο πρόεδρος του τσάμικου κόμματος PDIU Shpetim Idrizi.

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα στόχος του νέου πολίτικου φορέα των τσάμηδων είναι η αναγέννηση του τσάμικου κινήματος για να ανακτήσουν τα χαμένα τους δικαιώματα, σύμφωνα με το aftonomi.gr.

Ο ηγέτης του νέου τσάμικου κινήματος, Artur Dojaka, κατηγορεί ευθέως τον Shpetim Idrizi πως οι στόχοι του είναι απλά οικονομικοί και δεν έχουν καμία σχέση με το «τσάμικο ζήτημα».

Κατά την παρουσίαση του νέου πολίτικου φορέα των τσάμηδων ο Dojaka τόνισε πως «4 χρόνια μπορεί να μην φτάνουν για να κάνει τα εκατομμύρια που κάποιος θα ήθελε να έχει, όμως 4 χρόνια πεταγμένα είναι εθνική καταστροφή για μας».

Η κίνηση αυτή από πλευράς των τσάμηδων επιβεβαιώνει τα σενάρια που κάνουν λόγο για διάσπαση στους κόλπους της τσάμικης κοινότητας καθώς και την ιδέα για ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος που ψιθυρίζονταν όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα στα δημοσιογραφικά γραφεία των Τιράνων...