16 Νοεμβρίου 2012

Η μεγάλη ανατροπή: Άνοδος στις ελληνικές εξαγωγές

Ενθαρρυντικά νέα ανακοίνωσε η EUROSTAT για τις ελληνικές εξαγωγές. Η άνοδος που σημείωσαν κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους ανήλθε στο 11%, ενώ και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 13%. Οι ειδήσεις λοιπόν, από το μέτωπο του εμπορικού ισοζυγίου ενισχύουν τις ενδείξεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Την ίδια τάση δείχνει, παρεμπιπτόντως, και το εμπορικό ισοζύγιο της έτερης χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο, δηλ. της Πορτογαλίας: Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5%.

Συνολικά, στην ευρωζώνη καταγράφηκε εμπορικό πλεόνασμα 9,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ τον προηγούμενο χρόνο αυτό ανερχόταν σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αυτή διαφορά αποδίδεται στην άνοδο των εξαγωγών κατά 1% και την πτώση κατά 4% των εισαγωγών.

Τα στοιχεία αυτά για το εμπόριο στις χώρες του ευρώ δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη, που δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει εισέλθει και επισήμως σε υφεσιακούς ρυθμούς.

http://ysterografa.gr