07 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς: Για να σωθεί ένας λαός πρέπει να το θέλει και ο ίδιος...

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής λίγο πριν από τη ψήφιση του Μνημονίου 3 σε μια από τις πιο επεισοδιακές συνεδριάσεις της Μεταπολίτευσης που λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα από την απειλή των υπαλλήλων της να απεργήσουν, ο κ. Σαμαράς έθεσε τα διλήμματα της αποψινής ψηφοφορίας.

«Το μείζον δίλημμα για την αποψινή ψηφοφορία είναι αν η χώρα θα γυρίσει στο παρελθόν απομονωμένη από το παρελθόν ή αν θα κινηθεί προς τα εμπρός και μέσα από τις αναγκαίες θυσίες θα καταφέρει να παραμείνει στην ευρωζώνη». Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πελατειακού κράτους και των συντεχνιών που γεννήθηκαν μετά την Μεταπολίτευση εγκλωβίζοντας την κοινωνία στη φοροδιαφυγή, στα προνόμια και στην αντιπαραγωγικότητα.

Απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση ο κ. Σαμαράς είπε ότι «δεν έχετε το μονοπώλιο της ευαισθησίας αλλά της ανευθυνότητας» υποννοώντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση των θυσιών που απαιτούνται αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σαμαράς είπε πως εδώ και τέσσερις μήνες η κυβέρνηση αλλάζει τα πάντα, προσθέτοντας πως τρέχει να υλοποιήσει δεσμεύσεις και να διαπραγματευτεί ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

«Η σημερινή είναι η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει ελληνική αντιπροσωπεία εδώ και δεκαετίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα μέτρα ο κ. Σαμαράς είπε πως κάποια από αυτά είναι σωστά, ειδικά όσα αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλα, που είναι άδικα όπως οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων. Αυτά, όμως, συνέχισε, είναι συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

«Είμαστε εκτός αγορών εδώ και τρία χρόνια», συνέχισε και πρόσθεσε πως «από τα μέτρα αυτά δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς».

«Ακούσαμε ύβρεις και προκλήσεις για χούντα και κόλαση. Την κόλαση την έφεραν όσοι έδιωξαν επενδύσεις και εργοστάσια. Όσοι ζητούσαν παροχές και προνόμια που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες» είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος δε στην τροπολογία για το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής που αποσύρθηκε άρον-άρον μετά τις έντονες αντιδράσεις ο πρωθυπουργός τόνισε πως κάποιοι χαϊδεύουν αυτιά προνομιούχων, δείχνοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

iefimerida.gr