29 Νοεμβρίου 2012

Κλήθηκε στέλεχος εταιρείας του Π. Γερμανού στην έρευνα για τον Ακη

Του Παναγιώτη Στάθη

Για μαρτυρική κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας για τη ροή του μαύρου πολιτικού χρήματος στην υπόθεση των υποβρυχίων, με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο κλήθηκε στέλεχος του ομίλου επιχειρήσεων του γνωστού επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως εντοπίστηκε σύμφωνα με τις αρχές έμβασμα 1.470.000 ευρώ προερχόμενο από την εταιρία LUDWIG SA συμφερόντων του επιχειρηματία το οποίο καταλήγει στην εταιρία S.D.G. S.r.I. συμφερόντων του προφυλακισμένου για την ίδια υπόθεση Γιώργου Σαχπατζίδη.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να εμβάστηκαν τμηματικά από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο του 2007 στην τράπεζα BIVERBANKA στην Ιταλία όπου ο Σαχπατζίδης φέρεται να διατηρεί λογαριασμό, ο οποίος σύμφωνα με τους ανακριτές, είναι "αποδέκτης" μιζών από υποβρύχια και TOR-M1. Ωστόσο ο γενικός διευθυντής του ομίλου Γερμανός στην κατάθεση του φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα χρήματα αυτά ήταν επιστροφή μέρους ποσού που είχε δοθεί στον όμιλο Γερμανού επιχειρηματία για επένδυση συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι η εταιρία του Π. Γερμανού εμφανίζεται να είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών στο πλαίσιο των συμβάσεων προμήθειας των υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρία Ferostaal.

Τη διαχωρίζει

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον ανακριτή να υποβάλλει αίτημα προς το Δικαστικό Συμβούλιο να διαχωριστεί η κύρια υπόθεση για τις «μίζες» ώστε να υπάρξει χρόνος για να ερευνηθεί το συγκεκριμένο σκέλος της δικογραφίας. Το αίτημα έγινε δεκτό με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (αριθμ 3868) που δέχεται τον διαχωρισμό της κύριας δικογραφίας και ουσιαστικά επιτρέπει στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή να προβεί σε έρευνα για τον ρόλο του εν λόγω επιχειρηματία και άλλων προσώπων που προέκυψε ότι εμπλέκονται στην λεγόμενη επιχείρηση απόκρυψης μεγάλων χρηματικών ποσών που είχε στηθεί μέσω δεκάδων εταιριών για να μην «φαίνονται» οι παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού.

Πάντως η κύρια υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης βουλεύματος για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού και των προσώπων που εμπλέκονται στην διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος, υπόθεση για την οποία η ανάκριση έχει περατωθεί και ήδη η δικογραφία βρίσκεται σε Εισαγγελέα Εφετών για την υποβολή πρότασης.


Πηγή:www.capital.gr