28 Νοεμβρίου 2012

Γιατί ο Σαμαράς τηλεφώνησε μεσάνυχτα στον Πρωθυπουργό της Μάλτας

Οκτώ φορές αναγκάστηκε ο πρόεδρος του Εurogroup να διακόψει τη συνεδρίαση- θρίλερ της Δευτέρας. Οι υπουργοί Οικονομικών κόντεψαν πολλές φορές να έρθουν στα χέρια και να ναυαγήσουν οι συνομιλίες για την εύρεση λύσης για το ελληνικό θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το Euro2day, ο κύριος λόγος που δεν διακόπηκαν οι συζητήσεις γύρω στις 11 το βράδυ ήταν τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, διεμήνυσε ότι χωρίς λύση και δόση η κυβέρνηση συνασπισμού θα αντιμετώπιζε προβλήματα.

«Αν θέλετε να πέσουμε, πείτε το» είπε ο κ. Σαμαράς στον Γιούνκερ, παρά τις διαψεύσεις του κ. Κεδίκογλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να επικοινωνήσει ακόμα και με τον ομόλογό του Πρωθυπουργό της Μάλτας. Κι αυτό γιατί ο Μαλτέζος υπουργός οικονομικών, στα μέσα της συνεδρίασης ζήτησε η χώρα του να εξαιρεθεί από τη λύση που ήταν στο τραπέζι για μείωση του ελληνικού χρέους!

Μπύρες και ...ρήξη

Κατά τα λοιπά μεγάλες ποσότητες μπύρας, καφέ και σάντουιτς καταναλώθηκαν κατά τη 12ωρη συνεδρίαση του Eurogroup κι αυτό γιατί οι υπουργοί Οικονομικών πέρασαν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στο φουαγιέ και στα σαλόνια του Μεγάρου του Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. Εκεί περίμεναν τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμώνων της Ευρωπαικής Ενωσης και του ΔΝΤ επί των προτάσεων που είχαν πέσει στο τραπέζι για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τα Νέα κάποιες στιγμές στη συνεδρίαση φάνηκε να κυριαρχεί η άποψη ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να αφεθούν οι χώρες ελεύθερες ώστε να αποφασίσει η καθεμιά πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα στη μείωση του χρέους.

Εκεί μάλλον θα παρενέβη ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας και ήθελε να φύγει!

Η λύση αυτή εγκαταλήφθηκε ευτυχώς και όλοι γύρισαν στις διαπραγματεύσεις.

iefimerida.gr