07 Νοεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση κέρδισε την πρώτη μάχη

Τον πολιτικό της ρυθμό απέκτησε η κρίσιμη συνεδρίαση του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής έπειτα από 3 ώρες συζήτησης επί διαδικαστικών θεμάτων και μιας πρώτης ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση για την συνταγματικότητα των διατάξεων. Τη συγκεκριμένη μάχη την κέρδισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει συσπειρωτικά κατά τη διεξαγωγή της <<μητέρας των μαχών>> που αναμένεται να γίνει κοντά στα μεσάνυχτα.

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έχει ως εξής: <<Ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν 47, κατά 170. Συνεπώς οι αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν δεκτές>>.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια φρόντισε να δείξει τον χειρότερο χαρακτήρα της στην κρισιμότερη ίσως στιγμή για το μέλλον της χώρας. Την ώρα που το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας έχει μπει στην τελική ευθεία, οι βουλευτές επί τρεις ώρες συζητούσαν επί της διαδικασίας και όχι της πολιτικής ουσίας. Το πλέον απογοητευτικό μάλιστα είναι ότι το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένα στην Ελληνική Βουλή! Από τις 10.30 που ξεκίνησε η συνεδρίαση τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιούργησαν ακραίο σκηνικό πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να καταθέτουν αίτηση αντισυνταγματικότητας επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου.

Οπως έχει ήδη αποφασιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί συνολικά 798 σελίδες (αιτιολογική έκθεση, σώμα άρθρου και εκθέσεις ελεγκτικού συνεδρίου και λογιστηρίου του κράτους), ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι το βράδυ της Τετάρτης θα γίνει και η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες, άρα τυπικά η ψηφοφορία πρέπει να ξεκινήσει περίπου στις 20:30 το βράδυ. Παρά ταύτα η εμπειρία σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τον όγκο του νομοσχεδίου λέει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα.