08 Νοεμβρίου 2012

Σωστός ο Σόιμπλε: Ούτε την άλλη εβδομάδα απόφαση για την Ελλάδα

["Να δούμε και τίποτα απ' όσα ψηφίστηκαν χθες να εφαρμόζετε... έστω να απολυθούν οι 319 αμετάκλητα καταδικασθέντες δημόσιοι υπάλληλοι" ήθελε να πει με άλλα λόγια και δεν έχει άδικο γιατί νόμοι και μεταρρυθμίσεις ψηφίστηκαν κι άλλες φορές... χωρίς να εφαρμοστούν]

Πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης.
«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι για την Δευτέρα έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο Eurogroup, από το οποίο η Ελλάδα ελπίζει να υπάρξουν θετικές αποφάσεις.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία "πνίγει" την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της ευρωζώνης.

"Συμφωνία για χρέος και χρηματοδότηση πριν από την απόφαση για εκταμίευση"

Προτού ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος της χώρας και τη χρηματοδότησή της, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Simon O΄ Connor, στην καθιερωμένη συνάντευξη Τύπου, υπονοώντας ότι μπορει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα

Ακόμη, δήλωσε ότι χαιρετίζει την έγκριση των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Προσθέτει ωστόσο ότι η ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό, είναι ακόμη ένα κρίσιμο τεστ.

Ο O΄ Connor τόνισε ότι η έγκριση των μέτρων χθες από τη Βουλή είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επισήμανε πως άλλη μία ψηφοφορία στη Βουλή, αυτή της Κυριακής για τον προϋπολογισμό, θα είναι επίσης κρίσιμη.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο O΄ Connor είχε δηλώσει ότι ο Επίτροπος Olli Rehn ελπίζει σε μια απόφαση για τη για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου, όταν συναντιούνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν την κατάσταση στη χώρα.

Ωστόσο σήμερα ο εκπρόσωπος του Rehn δήλωσε ότι "εκτός από αυτές τις ψηφοφορίες, υπάρχουν και άλλες δύο βασικές πτυχές για τις οποίες πρέπει να επέλθει συμφωνία", αναφερόμενος σε συμφωνία της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, δήλωσε ότι η επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μια απόφαση για την Ελλάδα… στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα ήταν πολύ νωρίς", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι ο δεν περιμένει κάποια απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει από την πλευρά του το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Το πρακτορείο σχολιάζει ότι οι δηλώσεις του έρχονται μόλις μια ημέρα μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο για τα νέα μέτρα λιτότητας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ευρωζώνη είναι στο σωστό δρόμο και έχει επανακτήσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης των αγορών αν και αυτή είναι ακόμα "εύθραυστη".
"Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος", δήλωσε ο Schaeuble. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να μπορεί να τροποποιεί τις συνθήκες ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να προχωρήσει στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης υπερεθνικής διακυβέρνησης.


Πηγή:www.capital.gr