29 Νοεμβρίου 2012

Ποιοί θα κρίνουν την πορεία της επαναγοράς ομολόγων

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ

Στη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των hedge funds εναπόκειται η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, με το οποίο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μειώσει το χρέος κατά 20 δισ. ευρώ.


Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνουν γνωστοί οι όροι με τους οποίους θα γίνει η επαναγορά, ενώ το βιβλίο των προσφορών θα μείνει ανοιχτό για πέντε ημέρες.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διαδικασία, επικαλούμενο το “ευαίσθητο” του θέματος, όμως ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει πεπεισμένος ότι το project θα πετύχει και επικαλείται τον πατριωτισμό των ελλήνων τραπεζιτών για την εθελοντική συμμετοχή τους.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους αντιδρούν εντονότατα, καθώς θα υποχρεωθούν να παραιτηθούν από μελλοντικά κέρδη, αν και στα βιβλία τους έχουν εγγράψει τις τιμές αγοράς, άρα δεν θα καταγράψουν επιπλέον ζημιές.

Από τα 62 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών:

-Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 15 δισ. ευρώ

-Τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 8 δισ. ευρώ

-Οι ιδιώτες ομολογιούχοι περίπου 1,5 δισ. ευρώ.


Κλειδί όμως για την επιτυχία θεωρείται η συμμετοχή των hedge funds, τα οποία έχουν στην κατοχή τους περί τα 20-25 δισ. ευρώ ονομαστική αξία ομολόγων αγορασμένα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα 28 cents, δηλαδή την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου και θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη εάν πουλήσουν στα 30 cents.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το fund Dromeus Capital αγόρασε στα 18- 19 σεντς, το Third Point στα 17 cents, ενώ το

Adelante Asset Management που αγόρασε στα 12,5 cents και πούλησε μέρος του χαρτοφυλακίου με κέρδος 70%, αναμένει την προκήρυξη από τις ελληνικές Αρχές.

http://ysterografa.gr/