08 Νοεμβρίου 2012

Νέα ευρώ με... ελληνική μυθολογία (βίντεο)

Μια νέα σειρά χαρτονομισμάτων ευρώ θα αρχίσει να εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι.

Το πρώτο νέο χαρτονόμισμα θα μπει στην αγορά τον Μάιο του επόμενου έτους και θα είναι αυτό των 5 ευρώ, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να εκδίδονται νέες σειρές και των υπόλοιπων χαρτονομισμάτων.


Η ΕΚΤ παρουσίασε σήμερα 3 από τα νέα διακριτικά γνησιότητας που θα φέρει το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, ενώ ολόκληρο το χαρτονόμισμα θα παρουσιααστεί σε μια δεύτερη φάση.

Τα νέα χαρτονομίσματα, που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να παραχαρακτούν, θα περιλαμβάνουν το πορτρέτο της Ευρώπης, της μορφής της ελληνικής μυθολογίας που έδωσε το όνομά της και στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η οποία απεικονίζεται στα ελληνικά νομίσματα των 2 ευρώ.

Η μορφή της Ευρώπης, απεικόνιση από αμφορέα ηλικίας 2.000 ετών, θα αντικαταστήσει τα αρχιτεκτονικά έργα που παρουσιάζουν τα υδατογραφήματα των σημερινών χαρτονομισμάτων, καθώς οι ειδικοί της Τράπεζας στη Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι τα η τοποθέτηση ενός προσώπου στη θέση αρχιτεκτονικών σχημάτων δυσκολεύει το έργο των παραχαρακτών.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και να εξοικειωθεί το κοινό με την εικόνα και τα διακριτικά γνωρίσματα των νέων χαρτονομισμάτων, η ΕΚΤ σκοπεύει να λανσάρει σχετική ενημερωτική εκστρατεία εντός του 2013 που θα "τρέξει" στα κράτη-μέλη.

Με την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων, αυτά που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα θα αποσύρονται προοδευτικά από την κυκλοφορία, ενώ θα μπορούν να ανταλλάσσονται με τα καινούργια στις κεντρικές τράπεζες.