03 Νοεμβρίου 2012

Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.

Πολλές φορές έχω πει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει γίνει με ημιτελές τρόπο. Είναι ένα πολύ καλό σύστημα για να ελέγχει ποιος συνταγογραφεί τι και σε ποιον, αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα που δεν έχω καταλάβει.

Γιατί χρειάζεται να εκτυπωθεί η συνταγή; Η συνταγή έχει το AMKA και δεν έχει εκτελεστεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο φαρμακοποιός να μπει στο σύστημα, να πληκτρολογήσει το ΑΜΚΑ και να εκτελέσει οποιαδήποτε ανεκτέλεστη, έγκυρη συνταγή βλέπει.

Ο Φαρμακοποιός αντί να πάρει το μόνιμο στοιχείο που έχει ο ασφαλισμένος, το ΑΜΚΑ, πρέπει να πάρει τον μοναδικό αριθμό της συνταγής από ένα χαρτί και να πληκτρολογήσει αυτόν. Γιατί;

Έτσι το κράτος πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια σε εκτυπωτές, μελάνια και χαρτιά! Δεν ξέρω ποιος δεν σκέφτηκε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια ή αν έγινε επίτηδες έτσι, αλλά νομίζω μόνη της αξίζει ως ισοδύναμο σε κάποιες περικοπές!!!

Στις "συχνές ερωτήσεις" στο site της συνταγογράφησης λέει: "Στόχος είναι η σταδιακή, και ανά περίπτωση, κατάργηση των εκτυπώσεων συνταγών καθώς και της επικόλλησης και αποστολής των κουπονιών στα ασφαλιστικά ταμεία." Γιατί αυτός είναι απώτερος στόχος; Και τι σημαίνει "σταδιακή και ανά περίπτωση κατάργηση"; Δεν χρειάζονται αυτά. Καταργήστε τα σήμερα. Όλα ηλεκτρονικά.

Βασίλης Περαντζάκης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών.

http://vaspersview.blogspot.gr/2012/11/blog-post_2.html