Η επιμήκυνση θα απαιτήσει επιπλέον κεφάλαια 15 δισ. το 2014 και 17,6 τα επόμενα δύο χρόνια. Σύνολο δηλαδή 32,6 δισ.
Τη διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα ενέκριναν στις Βρυξελλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, αποφασίστηκε νέα συνεδίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου.
"Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτές τις προσπάθειες", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, που ακοούθησε, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των απαιτούμενων δράσεων.
Ικανοποίηση για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εξεφρασε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκαρντ, τονίζοντας ότι "αυτό που εχει σημασία είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους". Χαρακτηρισε επίσης "θετικό γεγονός" τη ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού.
Στην πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν.
Εν τω μεταξυ, στο τραπέζι του Eurogroup τέθηκε η πρώτη συζήτηση για την επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η χώρα μας προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδότικές ανάγκες που δημιουργεί η επιμήκυνση -κατά δύο χρόνια- του δανειακού προγράμματος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται την 115 σελίδων έκθεση της τρόικας, η επιμήκυνση θα απαιτήσει επιπλέον κεφάλαια 15 δισ. το 2014 και 17,6 τα επόμενα δύο χρόνια. Σύνολο δηλαδή 32,6 δισ.
Κατά την είσοδό του στο Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς τη χώρα μας, λέγοντας: «Eίμαι απόλυτα εντυπωσιασμένος από την πολιτική απόδοση της Ελλάδας μετά την ψήφιση των μέτρων την Τετάρτη και του προϋπολογισμού χθες το βράδυ. Η Ελλάδα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων βήμα προς βήμα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που επιβάλλονται από τις συμφωνίες. Δε θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις απόψε αλλά πιστεύω ότι το γενικότερο κλίμα είναι ότι η επόμενη δόση στην Ελλάδα θα δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε άλλες δηλώσεις του μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ο Πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε ότι και το περιεχόμενο της έκθεσης της τρόικας είναι κατά βάση θετικό για τη χώρα μας.
«Οι Υπουργοί έλαβαν την έκθεση το βράδυ της Κυριακής και είναι θετική στα θεμέλιά της, καθώς οι Έλληνες πραγματικά απέδωσαν. Τώρα πρέπει εμείς να αποδώσουμε...»
Σε ανάλογο θετικό τόνο ήταν και η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολύ δουλειά και έχει δώσει λύσεις.
«Ήρθε τώρα η ώρα για τους δανειστές να κάνουν το ίδιο και οπωσδήποτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παίξει τον ρόλο του και στοχεύουμε, όχι σε μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση, αλλά σε μία αληθινή διόρθωση. Όχι βραχυπρόθεσμη. Αληθινή».
Για την ανάγκη υπογραφής πολιτικής συμφωνίας που θα αναγνωρίζει τις πολύ μεγάλες προσπάθειες των Ελλήνων, είχε ε κάνει λόγο και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έχουμε κατανόηση και πρέπει να είμαστε θετικοί. Ελπίζω ότι απόψε μπορούμε να πετύχουμε μία πολιτική συμφωνία προκειμένου να πάμε μπροστά με το ελληνικό πρόγραμμα. Να βάλουμε τα προβλήματα πίσω μας και να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η ευθύνη μας και σήμερα η δική μου άποψη, και η άποψη της Γαλλικής Κυβέρνησης είναι μία θετική, μία δημιουργική άποψη».
"Φρένο" από τη Γερμανία
Άκαμπτος εμφανίστηκε πριν από το Eurogroup ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, «το Eurogroup δεν μπορεί να πάρει απόφαση σε αυτή τη συνεδρίαση», παραπέμποντας τη συζήτηση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο που θα συνεδριάσει γι' αυτό το θέμα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να χαρακτηρίσει ως θετικά βήματα την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του εφαρμοστικού νόμου των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή. «Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια θα ήθελα να ακούσω την έκθεση της τρόικα, γιατί εξαρτάται από το αν έχει η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει μια λύση με την τρόικα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
Ανάλογη θέση εξέφρασε και η Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας.
«Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους είναι πολύ σημαντική και σήμερα περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες, διότι, δυστυχώς, δεν έχουμε πάρει όλες τις πληροφορίες ακόμη. Οπότε περιμένουμε για επιπλέον στοιχεία και τότε θα δούμε αν θα μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Την ίδια ώρα, με θετικά λόγια μίλησαν για την προσπάθεια της Ελλάδος ο Μάριο Μόντι και ο αντιπρόεδρο
ΣΚΑΪ