Τον τίτλο της γνωστής κινηματογραφικής επιτυχίας, «Mission Impossible», «δανείστηκε» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να περιγράψει τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος επαναγοράς χρέους, εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε «σχετικά βέβαιος» ότι το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι οι τελευταίες αποφάσεις δεν κοστίζουν χρήματα στον Γερμανό φορολογούμενο, συνεπάγονται ωστόσο απώλειες περίπου 130 εκατομμυρίων για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εξήγησε δε, ότι «η διαδικασία είναι συνδεδεμένη με έναν πολύπλοκο μηχανισμό και θα παραμείνει έτσι τα επόμενα χρόνια», ενώ έκανε λόγο για έναν «καλό συμβιβασμό» για τη στήριξη της Ελλάδας και τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος.
«Θεωρούμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επαναγορά θα προέλθουν από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και από την πώληση «T-bills».
Υπογράμμισε δε ότι το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσουν στις 13 Δεκεμβρίου, εάν, μετά το πρόγραμμα επαναγοράς, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό «κενό» στη χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2016.
Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της Γερμανίας από τα μερίδιό της στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πράξη δικαιοσύνης» και υποστήριξε ότι αποτελεί μέρος της αλληλεγγύης σε μια δύσκολη στιγμή.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές τάχθηκαν από κοινού κατά μιας τέτοιας προοπτικής. «Ήταν σαφές για όλους -και για το ΔΝΤ- ότι αυτό δεν αποτελεί λύση» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε ότι, εφόσον συνεχίζεται η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ένα «κούρεμα» θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές επιπλοκές.