12 Νοεμβρίου 2012

Παναγιώταρος στο Reuters (πάλι αγγλικά μίλησε ο Ελληναράς;): Η Χρυσή Αυγή ενεργεί σαν μια καλά οργανωμένη στρατιωτική μονάδα

Την άνοδο που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή, το ναζιστικό χαιρετισμό του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, την ιστορική πορεία του κόμματος, αλλά και συνέντευξη του βουλευτή Ηλία Παναγιώταρου, φιλοξενεί στο αφιέρωμά που κάνει στο κόμμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το Reuters αποδίδει τα ποσοστά που καταγράφει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το πρακτορείο στη συγκέντρωση που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο Γουδή. Τόσο αναφερόμενο στη ναζιστική χειρονομία του κ. Μιχαλολιάκου, όσο και στην ομιλία που εκφώνησε. Το πρακτορείο μάλιστα εκτιμά πως η εν λόγω συγκέντρωση αποκάλυψε πως η Χρυσή Αυγή «διαθέτει ένα προσφάτως αποκτηθέν αίσθημα θριάμβου, ακόμα και κομπασμού, που κάποιοι βρίσκουν απειλητικό».

«Με την βοήθεια ενός κύματος κοινωνικής οργής εναντίον διεφθαρμένων πολιτικών, της λιτότητας και της λαθρομετανάστευσης, η Χρυσή Αυγή είδε την δημοτικότητά της να διπλασιάζεται σε λίγους μήνες».

Στο αφιέρωμα γίνεται εκτενής αναφορά και στη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος, με παρουσίαση δημοσκοπήσεων, αλλά και φιλοξενώντας δηλώσεις υπευθύνων εταιρειών δημοσκοπήσεων.

«Το κόμμα αυτό τώρα εμφανίζεται να κατακτά στις δημοσκοπήσεις, πίσω από το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Η βίαιη συμπεριφορά στελεχών της Χρυσής Αυγής, που περιφέρονται συχνά σε γειτονιές της Αθήνας παρενοχλώντας μετανάστες, φαίνεται να ενισχύει αντί να βλάπτει την θέση του κόμματος. Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας σε ένα εξοργισμένο κοινό, η κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της συντηρητικής με την κεντροαριστερή παράταξη, παραμένει στον πολιτικό ορίζοντα. Η πιθανότητα να λάβει η Χρυσή Αυγή την δεύτερη θέση σε ενδεχόμενες εκλογές – εξπρές δεν είναι πολλές, αλλά είναι ωστόσο υπαρκτές, σύμφωνα με τους δημοσκόπους», επισημαίνεται στο αφιέρωμα του Reuters.

Στο αφιέρωμα του Reuters επισημαίνεται, επίσης, ότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι στη Χρυσή Αυγή λείπει η ευρεία απήχηση και δομή που χρειάζεται ώστε να έλξει μαζικά τον κόσμο και αναρωτιέται γιατί πολλοί Ελληνες στρέφονται τώρα σε ένα κόμμα, τα εμβλήματα και η ρητορική του οποίου θυμίζουν, σύμφωνα με τους κριτικούς, τον Αδόλφο Χίτλερ.

Παράλληλα, το πρακτορείο παρουσιάζει συνέντευξη που έχει δώσει σε αυτό ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Η Χρυσή Αυγή είναι ο μόνος οργανισμός στην χώρα, ο οποίος δουλεύει. Όλα τα άλλα έχουν σταματήσει να δουλεύουν ή δουλεύουν εν μέρει... Ενεργούμε σαν μια καλά οργανωμένη στρατιωτική μονάδα, γιατί ο στρατός είναι ο καλύτερος οργανισμός σε όλες τις χώρες», είπε μιλώντας στο Reuters ο κ. Παναγιώταρος.

Φυσικά από το αφιέρωμα δε θα μπορούσε να παραλειφθεί και η σχέση της Χρυσής Αυγής με τους μετανάστες, αλλά και το χαστούκι Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη.

«"Αυτό το χαστούκι, η ελληνική κοινωνία, αισθάνθηκε ότι χαστούκιζε ολόκληρο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα", είπε ο Παναγιώταρος, ένας παχύς άνδρας, ξυρισμένος στο κεφάλι και με μούσι. "Οι άνθρωποι σκέφτηκαν: επιτέλους!", πρόσθεσε», σχολιάζει το πρακτορείο.

iefimerida.gr