05 Νοεμβρίου 2012

Τα αεροσκάφη Sukhoi στον ουρανό της Ινδίας

Η Ινδία θα σχηματίσει το Δεκέμβριο την όγδοη μοίρα μαχητικών Su-30MKI, η οποία θα είναι εγκατεστημένη στην αεροπορική βάση Σίρσα στο κρατίδιο Χαριάνα. Πρόκειται ήδη για την τρίτη μοίρα Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας, η οποία θα αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν τους τελευταίους 14 μήνες.

Η μοίρα των Su-30MKI στη Σίρσα θα έχει την ευθύνη της υπεράσπισης του εναέριου χώρου της βόρειας Ινδίας και θα υπαχθεί οργανωτικά στη Δυτική Εναέρια Διοίκηση, που εδρεύει στο Δελχί, όπως και 15 άλλες αεροπορικές βάσεις. Τον Αύγουστο του 2010 η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας ανέπτυξε για πρώτη φορά μοίρα Su-30MKI στα βορειοανατολικά της χώρας, στο Τεζπούρ του κρατιδίου Ασάμ, ως αντίβαρο της Κίνας.

Το Μάρτιο του περασμένου έτους επίσης στο κρατίδιο Ασάμ εγκαταστάθηκε μια άλλη μοίρα Su-30MKI στην αεροπορική βάση Τζάμπουα. Μοίρες με Sukhoi σταθμεύουν και σε άλλες αεροπορικές βάσεις στις συνοριακές ζώνες της Ινδίας. Παρ’ όλ’ αυτά η ινδική Πολεμική Αεροπορία απέχει ακόμη από την υλοποίηση των σχεδίων της να διαθέτει 17 μοίρες αυτών μαχητικών έως το 2018 με συνολικό αριθμό 272 αεροσκαφών Su-30MKI, εκτιμά η στρατιωτική διοίκηση της Ινδίας.

Τα πρώτα Su-30 αποκτήθηκαν από την Ινδία το 1997, με την παραλαβή 50 αεροσκαφών, που είχαν ήδη παραχθεί από τη Ρωσία. Εν συνεχεία υπεγράφη συμβόλαιο για την παραγωγή αυτών των αεροπλάνων κατόπιν ειδικής αδείας στα εργοστάσια του ινδικού αεροναυπηγικού ομίλου Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Το Su-30MKI σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το ραντάρ, που διαθέτει το αεροπλάνο εξασφαλίζει ακτίνα εντοπισμού του στόχου του σε απόσταση τουλάχιστον 120-130 χλμ. Το μαχητικό είναι ικανό να μεταφέρει ουσιαστικά όλο το φάσμα αεροπορικού εξοπλισμού συνολικού βάρους έως και οκτώ τόνους.

Η ακτίνα πτήσης του αεροσκάφους χωρίς ανεφοδιασμό φθάνει τα 3.000 χλμ., με έναν επανεφοδιασμό έως και τα 5.200 χλμ. Στο αμέσως προσεχές διάστημα τα Su-30MKI θα εξοπλιστούν με πυραύλους BrahMos. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν ενταχθεί στον εξοπλισμό των ινδικών δυνάμεων Πεζικού και Πολεμικού Ναυτικού. Εξοπλισμένα με αυτούς τα μαχητικά Su-30MKI θα καταστούν ένα τρομερό όπλο στην κατοχή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώπιον της οποίας βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος κοινής ναυπήγησης των αεροσκαφών πέμπτης γενεάς, θεωρεί ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικής και Τεχνολογίας Ρουσλάν Πούχοφ:

Το εν λόγω πρόγραμμα θα συνδέσει τις ρωσικές εναέριες πολεμικές δυνάμεις με την ινδική Πολεμική Αεροπορία, τη ρωσική με την ινδική βιομηχανία μέσω δεσμών συνεργασίας για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Φωνή της Ρωσίας

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/diethni/story/249830/ta-aeroskafi-sukhoi-ston-oyrano-tis-indias#ixzz2BLTVVUoa