31 Δεκεμβρίου 2012

Ναυάγιο» ΕΣΠΑ λόγω αποτυχημένου Χατζηδάκη: Χειρότερα από 2011 και 2010 η απορρόφηση των κονδυλίων φέτος

Σε ναυάγιο οδηγείται φέτος η απορρόφηση των κονδυλίων του με αποτέλεσμα το υπουργείο Ανάπτυξης ασθμαίνοντας και στο παρά πέντε να επιχειρεί το κλείσιμο για να αποφευχθεί η απώλεια πόρων.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του πίνακα, η απορρόφηση φέτος ανέρχεται σε 2.235 εκ. ευρώ, δηλ. το 63% των κονδυλίων, σε πολύ χειρότερη κατάσταση δηλαδή από πέρυσι (2011) και πρόπερσι (2010).

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για την επίτευξη του στόχου απορρόφησης πόρων 3,7 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου και παρά τη σημαντική υστέρηση, που υπήρξε έως και τα τέλη Νοεμβρίου, τα αιτήματα πληρωμών που καταφθάνουν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «πέφτουν βροχή» τις τελευταίες μέρες.


Ο κίνδυνος να χαθούν πόροι από το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο, που εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή δωρεάν χρήματα για την ενίσχυση της οικονομίας δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο να ενταχθούν στο σύστημα οι δαπάνες που έχουν πιστοποιηθεί, έτσι ώστε την τελευταία μέρα του χρόνου, τη Δευτέρα, τα αιτήματα πληρωμών να είναι ισόποσα των χρημάτων που έχει δεσμεύσει η χώρα μας.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται κυρίως στα Προγράμματα «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» και «Ψηφιακής Σύγκλισης», οι πιστοποιημένες πληρωμές των οποίων διαμορφώνονται στα 13,8 εκατ. ευρώ και 463,9 εκατ. ευρώ. Στο όριο είναι και τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διά βίου μάθηση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πληρωμές του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό» διαμορφώνονται στο 1,1 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός, ενώ στα 932,4 εκατ. ευρώ είναι οι πληρωμές του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής