17 Δεκεμβρίου 2012

Άντε να δούμε!! Οι ΗΠΑ σταδιακά... εξαφανίζονται-Έτος ορόσημο το 2050!


Το μεγαλύτερο έθνος στον ανεπτυγμένο κόσμο απειλείται επικίνδυνα με συρρίκνωση και μάλιστα χωρίς να γίνεται ευρέως αντιληπτό. Μάλιστα, οι τάσεις «αφανισμού» του είναι τέτοιες που ειδικοί ερευνητές επισημαίνουν το 2050 ως το έτος ορόσημο για το μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με την τελευταία δημογραφική έρευνα του Census Bureau, οι δραστικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ και η εισροή ολοένα μικρότερων αριθμών μεταναστών, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τόσο βαθιά τη διαμόρφωση του πληθυσμιακού που το μέλλον δεν διαγράφεται καθόλου ευοίωνο.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Μέιδερ της Υπηρεσίας Δημογραφικών Μελετών, σημαντικό ρόλο στην αρνητική διαμόρφωση αυτής της κατάστασης έχουν διαδραματίσει κι άλλοι δομικοί και κυκλικοί παράγοντες, όπως οι μεταβολές στις ηλικίες γάμου, που φέρνουν τις ΗΠΑ πολύ κοντά στο παράδειγμα της Ευρώπης: οι άνθρωποι αργούν να παντρευτούν ή μένουν ανύπαντροι, μεταξύ των οποίων και μεγάλα ποσοστά γυναικών που ξεπερνούν τα 40 και παραμένουν άγαμες και άκληρες.

Σε κάθε περίπτωση, η δημογραφική εικόνα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να είναι καθόλου ευοίωνη τις ερχόμενες δεκαετίες, όπως υποδεικνύουν τα ακόλουθα γραφήματα.






iefimerida.gr