12 Δεκεμβρίου 2012

63μελής μηχανισμός παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου

Της Μαρίνας Μάνη

Το Μαξίμου αποκτά μηχανισμό απευθείας παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και των υπουργείων. Ο εν λόγω μηχανισμός θα αποτελείται από 63 μέλη, θα συνιστά Γενική Γραμματεία της οποίας ο επικεφαλής θα έχει πενταετή θητεία και θα «δίνει λογαριασμό» στον πρωθυπουργό.

Η σύστασή του έγινε γνωστή μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για... τη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του δημοσίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Πρόκειται για παλαιότερο σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά που υλοποιείται τώρα, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου και, επιπλέον, να έχει το πρωθυπουργικό γραφείο εικόνα «ανά πάσα στιγμή».

Η ουσιαστική επιστασία θα παραμείνει στον υπουργό Επικρατείας (και στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά) Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος θα παρεμβαίνει «πιο επιτελικά και στοχευμένα» όπου διαπιστώνονται προβλήματα ή καθυστερήσεις.

Μ΄αυτή την Γραμματεία υποβαθμίζεται η εννεαμελής γραμματεία (τρεις από κάθε συγκυβερνών κόμμα) που συζητήθηκε προ τριών εβδομάδων να λειτουργήσει ως άτυπο κυβερνητικό διευθυντήριο –κυρίως ως «αυτί και μάτι» των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων.

Παρότι η απόφαση ελήφθη στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ουδείς έδειξε ενδιαφέρον για την υλοπολίησή της.

Πηγή:www.capital.gr