19 Δεκεμβρίου 2012

Αλλαγή κλίματος “βλέπει” το οικονομικό επιτελείο

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ

Χαμόγελα και συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό έφερε η χθεσινή απόφαση της Standard & Poors να αναβαθμίσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κατά 6 ολόκληρες βαθμίδες από την επιλεκτική χρεοκοπία (SD) στην κατηγορία Β-/Β.

Ο οίκος υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, που αποδεικνύουν, όπως λέει, την ισχυρή αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν πάση θυσία στο ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνει με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός, ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με την εκταμίευση της δόσης και, φυσικά, με την πιστή τήρηση του προγράμματος το κλίμα στην πραγματική οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε χθες στη Βουλή στοιχεία που δείχνουν ότι «κάτι κινείται» στην ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι «ήδη εμφανίζονται ορισμένα θετικά δείγματα γραφής. Ορισμένες ενδείξεις που δίνουν μια εικόνα ανατροπής της αίσθησης του νομοτελειακού αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί. Που επιτρέπουν τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας:

«1ον. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, παρά τη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση, κρίνεται τουλάχιστον ικανοποιητική, καθώς:

Α. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ).

Β. Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ). Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εντοπίζεται κατά 88,6% στον τακτικό προϋπολογισμό (ΤΠ) και κατά 11,4% στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

Γ. Το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές ισοζύγιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ (που επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδος), εκτιμάται ότι θα είναι θετικό, και θα διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ το 2012. Σωρευτικά, η βελτίωση είναι της τάξεως του 13,2% του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2010-2012, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί από καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Την ίδια περίοδο, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία η βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα είναι 8,5%, 6,9% και 6,8% του δυνητικού ΑΕΠ αντίστοιχα (Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).

Δ. Το διαρθρωτικό έλλειμμα, σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 13,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την τριετία 2009-2012, έναντι στόχου για μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2009-2014.

2ον. Το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μειώθηκε σημαντικά.

Α. Το επιτόκιο, κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010 (4,38%). Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των εκδόσεων εντόκων γραμματίων την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012 διαμορφώθηκε σε 4,42%, έναντι 4,63% το 2011.

Β. Οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων σταδιακά μειώνονται επειδή οι ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά τον κίνδυνο αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ αμβλύνθηκαν με το σχηματισμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης μετά τις εκλογές του Ιουνίου (απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου στις 12.6.2012: 28,6%, 17.12.2012: 12,7%).

Γ. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας μειώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 (12.6.2012: 2.788 μ.β. και 17.12.2012: 1.168 μ.β.).

3ον. Η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης.

Την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου 2012 παρατηρήθηκε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά την πτώση που σημείωσε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012 (23%), στη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών κατέγραψε αξιόλογη άνοδο (+80%, από τις 476 μ.β. στις 861μ.β.).

4ον. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται.

Α. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009, παρά τις υπαρκτές στρεβλώσεις των αγορών.

Β. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2012 είναι το πρώτο έτος από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος από την Ελλάδα που ο ελληνικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος από το μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ (1,2% έναντι 2,4%-2,6%).

Γ. Το μέσο ετήσιο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργάσιμων τροφίμων, αναμένεται να μηδενιστεί εφέτος (0%). Τέλος, χωρίς την επίπτωση των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας το μέσο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού προβλέπεται να είναι σαφώς αρνητικό ήδη από εφέτος (-0,6%).

5ον. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται.

Α. Το επιχειρηματικό περιβάλλον ενδυναμώθηκε και η σχετική κατάταξη της χώρας στις διεθνείς μελέτες βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις σε σχέση με πέρυσι (World Bank, Doing Business).

Β. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε, ανέρχεται στο ¼ του αντίστοιχου περυσινού και ήταν πλεονασματικό τους 2 τελευταίους μήνες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (το έλλειμμα του εφετινού εννεαμήνου ήταν 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 14,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Γ. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εξαιρουμένων των καθαρών πληρωμών για καύσιμα και για τόκους του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε ελαφρά πλεονασματικό για πρώτη φορά το 2011 (0,2%) και το πλεόνασμα αυτό έχει αυξηθεί περαιτέρω στο 4,1% του ετήσιου ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 (Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).

6ον. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

Ο σχετικός δείκτης βρέθηκε, το Νοέμβριο του 2012, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι η διαφορά σε σχέση με την Ευρωζώνη είναι η μικρότερη από τον Οκτώβριο του 2009.

7ον. Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν και μέρος αυτών διοχετεύεται για την κάλυψη φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

8ον. Έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση, μέσω της συγκέντρωσης και της δημιουργίας νέων ισχυρών τραπεζικών ομίλων και της ανακεφαλαιοποίησης, του τραπεζικού συστήματος».

http://ysterografa.gr/