Μετά τα δύο κρούσματα λύσσας σε ζώα στις περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς, δύο ακόμα αλεπούδες βρέθηκαν να πάσχουν από τη θανατηφόρο ασθένεια στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς. Η νομοθεσία προβλέπει τη λήψη μέτρων σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, εντός της οποίας βρίσκονται τμήματα των νομών Θεσσαλονίκης και Ημαθίας.
Η λύσσα, ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από το σάλιο μολυσμένων ζώων, εμφανίστηκε φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1987.
«Καλό είναι να αρχίσουμε να ανησυχούμε γιατί το θέμα της λύσσας αφορά όλους μας και όχι απλώς τους κτηνοτρόφους ή τους κυνηγούς» τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο Γιώργος Βαφειάδης, διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Απηύθυνε επίσης έκκληση στους κατοίκους να εμβολιάσουν κυρίως σκύλους, γάτες και ποιμενικούς που μπορεί να έλθουν σε επαφή με αλεπούδες και άλλα νυχτόβια ζώα που μεταφέρουν τον ιό.
Πέρα από τον εμβολιασμό των οικόσιτων και αδέσποτων ζώων, τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στις οδούς εισόδου κάθε περιοχής.
Όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα η κόκκινη αλεπού θα προσεγγίζει τα χωριά σε αναζήτηση τροφής. Γι αυτό θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων και όσοι διαθέτουν κατοικίδια ζώα προκειμένου να δημιουργηθεί, με τους απαραίτητους εμβολιασμούς ένας βιολογικός φραγμός στη λύσσα» τόνισε ο Βαφειάδης.
Το θέμα της λύσσας απασχόλησε επίσης σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Κοσματόπουλο, ο κόσμος ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις εκκλήσεις για εμβολιασμούς μετά τα δύο κρούσματα λύσσας που σημειώθηκαν σε ζώα στις περιοχές του Βοΐου και της Καστοριάς.
Όσον αφορά το σχέδιο ρίψης δολωμάτων με εμβόλια στην ύπαιθρο, προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση αλεπούδων, λύκων και άλλων σαρκοφάγων, ο κ. Κοσματόπουλος σχολίασε ότι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η άνοιξη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ