05 Δεκεμβρίου 2012

Πάλι μας συκοφαντούν οι ναζί: "Πρώτη" στη διαφθορά η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Το μεγαλύτερο ποσοστό διαφθοράς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έναν παγκόσμιο δείκτη της οργάνωσης Διεθνούς Διαφάνειας, ευρισκόμενη μάλιστα χαμηλότερα από την πρώην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.


Ο δείκτης για τη διαφθορά δημοσιεύθηκε σήμερα, και εμφανίζει ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά διαφθοράς, υψηλότερα μάλιστα από αυτά της Ρουμανίας.

Στην ετήσιά έκθεσή της η οργάνωση Διεθνούς Διαφάνειας, καλεί τις ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις να προσπαθήσουν περισσότερο να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, σε τομείς όπως οι δημόσιοι διαγωνισμοί, η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και η φοροδιαφυγή.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να αποτελέσουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την ΕΕ, να απαιτήσει περισσότερες πληροφορίες και δικαιοδοσία από τα κράτη-μέλη της», αναφέρει η αναλυτής της Διεθνούς Διαφάνειας, Jana Mittermaier.

Στο δείκτης, ο οποίος αυτή τη χρονιά περιλαμβάνει 176 χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 94η θέση (από την 80η θέση το 2011), χαμηλότερα από «νεότερες» δημοκρατίες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, η Ιταλία βρίσκεται στην 72η θέση, μόλις μπροστά από τη Βουλγαρία (75η θέση) και πίσω από την Ρουμανία (66η θέση).

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην 33η θέση και η Ιρλανδία στην 25η θέση, ενώ στην κορυφή του δείκτη διαφάνειας βρίσκονται οι Νέα Ζηλανδία, Δανία και Φινλανδία, ως οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες, ενώ οι Σομαλία, Βόρεια Κορέα και Αφγανιστάν μοιράζονται την τελευταία θέση.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 19η θέση (από την 24η το 2011), η Γερμανία στη 13η θέση (από τη 14η το 2011), οι Ιαπωνία και Βρετανία μοιράζονται την 17η θέση και η Γαλλία βρίσκεται στην 22η θέση (από 25η το 2011).

Η Κίνα βρίσκεται στην 80η θέση από την 75η το 2011, η Ρωσία στην 133η θέση (από 143η το προηγούμενο έτος).

www.capital.gr