18 Δεκεμβρίου 2012

Η κατάρριψη ενός μύθου: «Φρένο» στη λιτότητα συνιστά το ΔΝΤ στην Ιρλανδία

[Μάλλον όσοι λέγαν ότι "όπου πάει το ΔΝΤ φέρνει εξαθλίωση" πρέπει να αναθεωρήσουν και να λένε "σε όποια κωλοχανεία πάει το ΔΝΤ φέρνει κι άλλη εξαθλίωση" γιατί αν πάει σε οργανωμένα κράτη με σωστές κυβερνήσεις και κατοίκους μπορεί και να φέρει αποτελέσματα...]

Η Ιρλανδία δεν θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αν η ανάπτυξη το 2013 είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αν η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο απογοητεύσει, κάθε πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να μετατεθεί για το 2015, προκειμένου να προστατευθεί η ανάκαμψη», ανέφερε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Λίπτον δήλωσε ότι το Δουβλίνο έχει επιτύχει έως τώρα όλους τους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης που συμφώνησε με την τρόικα πριν από δύο χρόνια και σημείωσε ότι έχει δείξει «σταθερότητα στην εφαρμογή των πολιτικών» που προβλέπονται από το μνημόνιό του, παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη εφέτος.

Το ΔΝΤ συμφώνησε τη Δευτέρα, να εκταμιεύσει τη δόση ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, καθώς η χώρα συμμορφώθηκε με τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2013 και 2,2% το 2014, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου για το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2013.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ