10 Δεκεμβρίου 2012

Ρεν: Η Ελλάδα και όχι η Τρόικα θα ελέγχει τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες

Τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω δημιουργίας μητρώου λογαριασμών και παρακολούθησης της κίνησης σε αυτούς ανέλυσε ο επίτροπος επί τον Οικονομικών Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο κ. Ρεν σχολίασε ότι η ΕΕ είναι ενήμερη για τον «Χάρτη πορείας για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής» επισημαίνοντας ότι κύριος στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την κατά του ξεπλύματος χρήματος, ακόμη και όταν αυτές προέρχονται από τρίτους.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι το σχέδιο εκπονήθηκε από τις ελληνικές αρχές με την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης (Task Force) και υπογράμμισε ότι ένα από τα προβλεπόμενα μέτρα είναι η δημιουργία κεντρικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα από κοινού επεξεργασίας των δεδομένων με αρχές και υπηρεσίες εκτός Ελλάδας και ότι μόνο οι ελληνικές αρχές θα είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση των καταθέσεων και της κίνησης λογαριασμών.

«Επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με εκπροσώπους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να εκπονήσουν μια αρχική πρόταση για περαιτέρω συζήτηση. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένη πρόταση» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Σημειωτέον ότι, στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής επισήμανε τον κίνδυνο διαρροής και αξιοποίησης για ιδιοτελείς σκοπούς, πληροφοριών τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας, αλά και τις ανησυχίες για το ποίος θα έχει την ευθύνη ελέγχου και διαχείρισης του μητρώου.

iefimerida.gr