21 Δεκεμβρίου 2012

Τι δεν καταλαβαίνει ο Καμμένος; Πούτιν: Θέμα των Ευρωπαίων η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο

[Άλλη μια βόμβα του Πάνου Καμμένου και των πατριωτών του κώλου, έσκασε με πάταγο... "θα μας δώσουν τζάμπα δάνειο οι Ρώσοι όπως δίνουν και στην Κύπρο... που δεν υπογράφει μνημόνιο" έλεγε η πολιτικοικονομική ανάλυση των ΑΕροψεκασμένων... Όσο για το "τμήμα παραμυθιού του defencenet.gr" που χθες έλεγε ότι θα μας δώσει φυσικό αέριο με απεριόριστη πίστωση, τι να πούμε; Μια απ' τα ίδια: Παραμύθι στους ηλίθιους τους οποίους δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί και τους μπριζώνουν συνεχώς]

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι θέμα των Ευρωπαίων ηγετών να καθοριστούν οι κανόνες σχετικά με την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο.

«Έχουμε επαφές με τους Κύπριους εταίρους μας, συζητάμε για τα θέματα αυτά», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου κατά το τέλος της συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας στις Βρυξέλλες.

«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και νομίζω ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους εταίρους μας να διατυπώσουν τους κανόνες των αλληλεπιδράσεων μέσα στην ίδια την κοινότητά τους. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε», τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε την παρέμβαση της Ρωσίας αν δεν βρεθεί λύση.

Το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σε μια σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μποαρόζο ξεκαθάρισε πως «εναπόκειται πάνω απ' όλα στην Κύπρο και τη Ρωσία να αποφασίσουν για την ενδεχόμενη δέσμευση της Ρωσίας για βοήθεια».

Η Ρωσία, η οποία έχει στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Κύπρο, χορήγησε στη Λευκωσία δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε τον Αύγουστο επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ, η Μόσχα όμως στη συνέχεια θεώρησε ότι θα μπορούσε πιθανώς να τα καταφέρει και χωρίς αυτά.

Τέλος, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε ένα σχέδιο δανεισμού μια μερική διαγραφή του Κυπριακού χρέους.