12 Δεκεμβρίου 2012

Βάλτε μια υπογραφή μπας και σώσουμε τα Νέα Ελληνικά στο Κέμπριτζ

Μια αγγλίδα που εργάζεται στην Αθήνα και έχει κάνει διδακτορικό στο τμήμα Νεοελληνικής γλώσσας του πανεπιστημίου του Cambridge, η Semele Assinder μας καλεί με την παρακάτω ανακοίνωση, να υπογράψουμε προκειμένου να πιέσουμε για να μην σταματήσει η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας:
«As of October 2013, the Faculty of Medieval and Modern Languages will suspend the teaching of Modern Greek as a full Tripos language on financial grounds. Cambridge is one of only three universities in the United Kingdom (τα άλλα δύο είναι η Οξφόρδη και το Κινγκς του Λονδίνου) which offer a full undergraduate degree course with a specialisation in Modern Greek.»

Αφορμή: συνταξιοδοτείται ο καθηγητής David Holton, αγαπητός συνάδελφος, στο τέλος της ακαδ. χρονιάς και το Κέμπριτζ θα σταματήσει να προσφέρει τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών μετά από 75 χρόνια που είχε το μάθημα στο πρόγραμμά του. Ήδη από το 2009 έχει σταματήσει να δέχεται νέους φοιτητές το συγκεκριμένο μάθημα, το οποίο παρακολουθούσαν κάθε χρόνο 4-6 άτομα. Η μικρή συμμετοχή είναι και ο λόγος που κάνει αδύνατη την οικονομική επιβίωση του μαθήματος μιας και τα ετήσια έξοδα της έδρας υπολογίζονται στις 600.000 λίρες. Μια προσπάθεια να βρεθούν χορηγοί που θα προσέφεραν 2,5-4 εκ λίρες που απαιτούνται για τη λειτουργία της έδρας τα επόμενα χρόνια δεν είχε επιτυχία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Semele Assinder και ο καθηγητής Holton πάντως παραμένουν αισιόδοξοι και το παλεύουν καθώς πριν μερικά χρόνια και το King's College του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το μάθημα των νέων ελληνικών αλλά μετά από πίεση του κόσμου και των μέσων ανακάλεσε την απόφασή του.

Υπογραφές στο:
http://www.change.org/en-GB/petitions/professor-simon-franklin-head-of-school-of-arts-and-humanities-save-the-modern-greek-degree-course-at-cambridge-university

Στο θέμα έχει αναφερθεί και η εφημερίδα των φοιτητών του Κέμπριτζ