06 Δεκεμβρίου 2012

«...Το μόνο που σκέφτηκα ήταν να ειδοποιήσω τον οδηγό με το φλας μου» (βίντεο)

Ο φωτογράφος Umar Abassi που κατηγορήθηκε ότι δεν βοήθησε έναν άνθρωπο από βέβαιο θάνατο όταν εκείνος βρέθηκε στις γραμμές του τραίνου, στον υπόγειο της Ν. Υόρκης -έπειτα από διαπληκτισμό του με έναν 30χρονο που τον έσπρωξε και έπεσε στις ράγες- έδωσε τη δική του απάντηση στις κατηγορίες που του καταλόγισαν.

Εξηγώντας την ενστικτώδη απόφασή του να τραβήξει φωτογραφίες, ο Abassi, freelancer της εφημερίδας New York Post, μίλησε στην εκπομπή Today Show, την Τετάρτη, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

«Έβλεπα από απόσταση τα φώτα του τραίνου που έφτανε και το μόνο πράγμα που μπορούσα να σκεφτώ εκείνη τη στιγμή ήταν να ειδοποιήσω τον οδηγό με το φλας της φωτογραφικής μηχανής μου» είπε ο Abassi και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε περίπτωση να σώσω τον κ. Χαν. Αυτό που με εξέπληξε ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από εκείνον και παρόλα αυτά δεν έκαναν καμία κίνηση για να τον βοηθήσουν».

Η οργή του κόσμου ξεχείλισε διότι ο φωτογράφος όχι μόνο έβγαλε φωτογραφίες της στιγμής του θανατηφόρου τραυματισμού του 58χρονου Κινέζου Κι Σουκ Χαν, αλλά και τις πούλησε στην εφημερίδα με την οποία συνεργάζεται. Σαν αποτέλεσμα, το πρωτοσέλιδό της έγινε η αιτία να μπουν στο στόχαστρο ο φωτογράφος και η διοίκησή της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και παρουσίασαν το τραγικό περιστατικό.

Για ακόμα μία φορά, ετέθη δημοσίως το ζήτημα του πού ακριβώς φτάνουν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και πότε πρέπει ένας άνθρωπος των ΜΜΕ να ξεχνά για λίγο την επαγγελματική του ιδιότητα και να ανταποκρίνεται στην ανάγκη που ανακύπτει, απλώς, ανθρώπινα.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την τηλεοπτική συνέντευξη του φωτορεπόρτερ, στην εκπομπή Today Show:





ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ