31 Δεκεμβρίου 2012

Πόσα… εισπράττουν οι Γερμανοί πολιτικοί

Με αφορμή την έμμεση διαμαρτυρία του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Peer Steinbrück, για τον χαμηλό, όπως θεωρεί, μισθό που λαμβάνει ο Καγκελάριος, αξίζει να πληροφορηθεί κανείς ποια είναι η προβλεπόμενη επίσημη αμοιβή για τους Γερμανούς πολιτικούς.

Αυξήσεις προβλέπει από την αρχή του έτους νόμος που ψηφίσθηκε … νύχτα, κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Από 1/1/2013 λοιπόν, η αποζημίωση του Γερμανού βουλευτή θα ανέρχεται σε 8.252 ευρώ, αυξημένη κατά 292 ευρώ σε σχέση με σήμερα.

Περισσότερο ωφελημένος από τις μισθολογικές αυξήσεις είναι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Norbert Lammert, ο οποίος θα δει τον ήδη παχυλό του μισθό των 15.920 € να … φουσκώνεται στα 16.504 €.

Η Καγκελάριος Angela Merkel, η οποία φαντάζει κακοπληρωμένη στα μάτια του αντιπάλου της, Peer Steinbrück, δεν μοιάζει να είναι και τόσο, αφού η αμοιβή της ανέρχεται σε 16.816 € μηνιαίως.

Και για τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν διακατέχονται από την ίδια απέχθεια για τους πολιτικούς τους όπως οι Έλληνες, ο αυτόνομος τρόπος καθορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης συνιστά πρόκληση, έστω κι αν ήταν το ίδιο το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε, ήδη από το 1975, ότι η βουλή διαθέτει όντως την σχετική αρμοδιότητα. Και ο λόγος αυτής της υποβόσκουσας οργής είναι ο «ύπουλος» τρόπος, με τον οποίον και στην Γερμανία περνούν νομοσχέδια τέτοιου τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αναφερθέντες μισθοί είναι μεικτοί, σε αυτούς όμως προστίθεται πληθώρα επιδομάτων.

http://ysterografa.gr