04 Δεκεμβρίου 2012

Οι Κασσάνδρες βιάστηκαν για ακόμη μία φορά να παίξουν το παιχνίδι των αμερικάνων

Εύλογα ερωτήματα προκαλούν οι σχεδόν καθημερινές αναφορές Ευρωπαίων παραγόντων, οι οποίοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν την αποτυχία της συμφωνίας της 26ης Νοεμβρίου για την Ελλάδα.

Πριν καν ξεκινήσει η καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του χρέους διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, οι παράγοντες αυτοί εκφράζουν δημόσια την άποψη ότι με τη νέα συμφωνία το μόνο που κατορθώνει η Ελλάδα είναι να κερδίζει χρόνο, «καθώς το πρόβλημα θα επανακάμψει δριμύτερο εν ευθέτω χρόνω». Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι τα προγράμματα διάσωσης που αποφασίζονται για τη χώρα αναλώνονται σε λογιστικού τύπου ρυθμίσεις αντί να επικεντρώνονται στην τόνωση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα το ελληνικό πρόβλημα να παραμένει άλυτο -κατά την εκτίμησή τους- και να έχει ως λογική συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η σπουδή με την οποία ξένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι δηλώνουν βέβαιοι ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν πρόκειται να υλοποιηθούν και όπως ισχυρίζονται η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η ελληνική οικονομία να αποκτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014. Αυτές τις κρίσιμες ημέρες που η χώρα μας δίνει μάχη για να ανακτήσει την αξιοπιστία της διεθνώς, επιβάλλεται «λεκτική πειθαρχία» από την πλευρά διαφόρων Κασσάνδρων, που με μεγάλη ευκολία και με άγνωστα κίνητρα διαμηνύουν ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό και θα διαιωνιστεί ο αρνητικός φαύλος κύκλος.

Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους όσοι διακινούν παρόμοια σενάρια ότι ο μεγάλος κίνδυνος από αυτές τις ζοφερές προβλέψεις είναι να απογοητευτούν οι συμπολίτες μας από τη βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και να στραφούν προς λύσεις εκτός ευρώ. Σε μια παρόμοια περίπτωση, το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν είναι είτε να αποδεχτούν την ιδιαίτερα επώδυνη πραγματικότητα της Ευρωζώνης είτε να επιλέξουν μια επικίνδυνη πορεία εκτός αυτής. Αλλά, μια παρόμοια εξέλιξη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον ίδιο το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, που θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί ισχυρούς και απρόβλεπτους κλυδωνισμούς.

Είναι γεγονός ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας «λύνει τα χέρια» -άγνωστο για πόσο καιρό- της Αγκ. Μέρκελ, η οποία από τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορεί να αφοσιωθεί στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Φθινοπώρου του 2013, «απαλλαγμένη» σε μεγάλο βαθμό από το ελληνικό ζήτημα. Οι προσπάθειες διάφορων κέντρων εξουσίας να τορπιλιστεί η απόφαση-ανάσα για τη χώρα μας ασφαλώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων προωθούν οργανωμένο σχέδιο συνολικής αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης. [Τι κάνει δηλ. νιάου νιάου στα κεραμμίδια... οι αμερικάνοι φυσικά]

ΗΜΕΡΙΣΙΑ