22 Δεκεμβρίου 2012

Έχει δρόμο μέχρι να χαραχθεί ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης - Η Τρίπολη δεν έχει υιοθετήσει Δίκαιο Θάλασσας και τη μέση γραμμή στη χάραξη υφαλοκρηπίδας

Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και αποκατάστασης του ρόλου που παραδοσιακά είχε η Ελλάδα στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε την Τρίπολη της Λιβύης και είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Από την ατζέντα των σχέσεων με τη Λιβύη απομακρύνεται μετά και τις συνομιλίες στην Τρίπολη το μεγάλο «αγκάθι» που είχε δημιουργηθεί με τις μεγάλες οφειλές της Λιβύης προς ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια και ξενοδοχεία που είχαν φιλοξενήσει σχεδόν πέντε χιλιάδες τραυματίες της εξέγερσης και του εμφυλίου πολέμου.

Οι οφειλές αυτές, που έφταναν το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν αρχίσει να εξοφλούνται μετά τη συμφωνία που υπήρξε με το λιβυκό κράτος, που προέβλεπε ένα κούρεμα της τάξης έως και 30%. Ενα ποσό όμως σημαντικό και για τα θεραπευτήρια και για τα ξενοδοχεία σε μιαν εποχή χαμηλής ρευστότητας στην αγορά. Μια από τις πιο σοβαρές εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις παραμένει η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τουλάχιστον τρεις προσπάθειες στο πρόσφατο παρελθόν (πριν διακοπούν από την εξέγερση) δεν ευοδώθηκαν λόγω των θέσεων της Λιβύης, η οποία δεν έχει υιοθετήσει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποδέχεται την επήρεια των νησιών ούτε τη μέση γραμμή στη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων διερευνώνται επίσης και οι δυνατότητες συμμετοχής και ελληνικών επιχειρήσεων στο μεγάλο έργο ανοικοδόμησης της χώρας και κατασκευής νέων σύγχρονων υποδομών, με δεδομένη την πολυετή (αν και προβληματική πολλές φορές) παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, προβλέπεται η θεσμοθέτηση των 53 υποτροφιών Λίβυων σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας και συμφωνία για τη στρατιωτική εκπαίδευση Λίβυων στις στρατιωτικές σχολές, με την καταβολή όμως διδάκτρων, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση από τη δεκαετία του ’60.
http://www.philenews.com/digital/