10 Δεκεμβρίου 2012

Υποχώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

Στα 12,919 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, ενώ σε πρωτογενή βάση, χωρίς δηλαδή τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, διαμορφώθηκε σε 1,486 δισ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο, που ήταν 15,047 και 3,596 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικά βελτιωμένο, όπως τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζεται τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 11-μήνου του προηγούμενου έτους κατά 8.579 και 4.471 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 39,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σύμφωνα με το υπουργείο το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45.793 εκατ. € παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,5% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου  2011, αλλά και  μείωση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 27 εκατ. €. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.837 εκατ. €, υψηλότερα κατά 456 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (42.382 εκατ. ευρώ).

Η θετική απόκλιση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:
  • το φόρο εισοδήματος (κατά 388 εκ. €)
  • τους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκ. €) .
  • τους φόρους ασφαλίστρων ( κατά 62 εκ. €)
  • τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 75 εκ. €)

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 11-μηνο του 2012 ανήλθαν στα 58.713 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.154 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60.867 εκατ. ευρώ), αλλά και μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9.288 εκατ. ευρώ ή 13,7%.

«Η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, κρίνεται ικανοποιητική, πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, βήμα-βήμα, προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Κι αυτό παρά τη βαθύτερη από τις εκτιμήσεις ύφεση και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, εκτός αυτών που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο Μάρτιο. Δημιουργούνται έτσι βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος το 2012, γεγονός που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Που είναι και ο μεγάλος εθνικός στόχος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός το Νοέμβριο υποχώρησε στο 1% σε ετήσια βάση από 1,6% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, σε μέσα επίπεδα, στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 1,57%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 1% το μήνα Νοέμβριο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2011, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

Από τις αυξήσεις των δεικτών

  • Κατά 2,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Κατά 11,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
  • Κατά 1,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.

Από τις μειώσεις των δεικτών:

  • Κατά 1,4% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
  • Κατά 3,5% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες» λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα - καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής - λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.
  • Κατά 2,9% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των νοσοκομείων και κλινικών.
  • Κατά 1,9% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
  • Κατά 2,6% της ομάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής.
  • Κατά 3,6% της ομάδας « Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
  • Κατά 1,6% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες» λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων - κομμωτηρίων - ειδών ατομικής φροντίδας.