09 Δεκεμβρίου 2012

Πρώην λογογράφος του Κλίντον: Ο Ομπάμα θα πει στη Μέρκελ να διαγράψει ελληνικό χρέος

Ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, θα προσπαθήσει περισσότερο συστηματικά να πείσει τη Γερμανία ότι η σωστή αντιμετώπιση μιας κρίσης χρέους είναι η διαγραφή χρέους εκτιμά ο Πολ Γκλάστρις, Έλληνας τρίτης γενιάς από το Μισούρι που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο ως λογογράφος του Μπιλ Κλίντον.
Από τη θέση του διευθυντής ενός από τα σημαντικότερα πολιτικά περιοδικά της Ουάσιγκτον, του "Washington Monthly", την τελευταία δεκαετία, ο Πολ Γκλάστρις επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών για να μιλήσει για τις προοπτικές της δεύτερης τετραετίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής επισήμανε ότι η Αμερική θα μπορούσε να έχει επιρροή για να μεταβληθεί η γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Επισήμανε μάλιστα πως η διαγραφή χρέους για τον ίδιο είναι η μόνη λύση, τονίζοντας πως οι διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες, δεν εξασφαλίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς διαγραφή χρέους και ζωντανό παράδειγμα για αυτό είναι η Γερμανία.

"Η αίσθηση μου είναι ότι στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρόεδρος ενδέχεται να μιλήσει για ένα σχέδιο επάνω στο οποίο ήδη εργάζονται τεχνοκράτες στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο πρότυπο της NAFTA μεταξύ των ΗΠΑ και των κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Είναι ένα σχέδιο που επιθυμούν και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ασφαλώς προϋποθέτει μια σταθερή Ευρώπη που έχει αφήσει πίσω της την κρίση χρέους", επισήμανε ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα ώστε η Γερμανία να τροποποιήσει την πολιτική της και να υποστηρίξει την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο γενικότερα.

news247.gr