10 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς υποσχέθηκε λύση στο πρόβλημα των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας

Με τον Βαυαρό πρωθυπουργό και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο παλάτι του πρίγκιπα Καρόλου, στο χιονισμένο Μόναχο. Η ανεργία και η ανταγωνιστικότητα ήταν δύο από τα βασικά θέμα συζήτησης των δύο ανδρών.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος αμέσως μετά την συνάντηση με τον Βαυαρό πρωθυπουργό για τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων και την εκταμίευση της δόσης. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του MEGA, Μαρίας Σπυράκη στον Χ. Ζεεχόφερ σχετικά με τις θέσεις που είχε εκφράσει παλαιότερα στο περιοδικό Spiegel, ο Βαυαρός πρωθυπουργός απάντησε ότι "αυτά ανήκουν στο παρελθόν, τώρα κοιτάμε το αύριο". Να σημειωθεί ότι ο Χ. Ζεεχόφερ είχε δηλώσει παλαιότερα στο γερμανικό περιοδικό ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει οικειοθελώς από το ευρώ, εάν δεν είναι διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε ότι πλέον η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής για την ανάπτυξη. Οι επαφές μελών του επιτελείου που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, δηλαδή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη για επενδύσεις στην Ελλάδα, υποδεικνύει την αλλαγή κλίματος στο Μόναχο, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt ο Χ. Ζεεχόφερ λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ότι θα μελλοντικά θα επικρατήσει "πιο συνετός, ανοιχτός και ανθρώπινος τόνος" ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ομάδα περίπου 30 Ελλήνων διαδηλωτών περίμεναν και πλησίασαν τον Αντώνη Σαμαρά έξω από το σημείο συνάντησης των δύο ηγετών, και διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα ελληνόφωνα σχολεία. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν, ότι ήδη το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ρύθμιση και ετοιμάζει την κάλυψη των κενών αυτών από δασκάλους και καθηγητές μέχρι το τέλος του χρόνου και μάλιστα με μείωση του δημοσιονομικού κόστους.

Τη Δευτέρα ο κ. Σαμαράς θα είναι στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Όσλο για να παραλάβει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Στην ίδια αντιπροσωπεία θα είναι και η Άγκελα Μέρκελ, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

megatv