09 Δεκεμβρίου 2012

Έρχεται από τη Γαλλία η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των πραγματικών καταθετών που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ συναντούν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια ενώ κρίσιμα στοιχεία για την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών έχουν ήδη «σβηστεί» από την ελβετική τράπεζα HSBC, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση αναφορικά με το πραγματικό περιεχόμενο της πολυσυζητημένης λίστας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θεωρούν σημαντική και απαραίτητη η αποστολή εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών του πρωτοτύπου της λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το υπάρχον στα χέρια τους αντίγραφο έχει υποστεί αλλοιώσεις ή κρίσιμες προσθαφαιρέσεις.

Και όπως είναι φυσικό , στην περίπτωση που αποδειχθούν, θα δώσουν άλλη τροπή στην υπόθεση, τόσο για τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της λίστας όσο και για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που ελέγχονται για μη αξιοποίησή της.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το πρωτότυπο της λίστας αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας μέσα στις γιορτές και αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα τα οποία παραμένουν στο σκοτάδι.

Πάντως παρά το γεγονός ότι οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ξεκινήσει, δεν υπάρχουν στα χέρια των αρχών σημαντικά στοιχεία από την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών καθώς έχουν «σβηστεί» από την ελβετική τράπεζα κατ' εφαρμογήν της εκεί νομοθεσίας που επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα να μη διατηρούν, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στοιχεία πέραν της δεκαετίας.

Έτσι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε μια έρευνα σε βάθος καθώς η κίνηση πολλών λογαριασμών ανάγεται στη δεκαετία του 1990 και σε κάθε περίπτωση φθάνει μέχρι το 2007, οπότε και υπήρξε η υποκλοπή των τραπεζικών στοιχείων από τον υπάλληλο της HSBC, Φαλτσιανί.

Πάντως από τις έρευνες μέχρι στιγμής , σύμφωνα με την Καθημερινή δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να συνδέουν τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου με τον επίμαχο όσα ανέφερε σε σύσκεψη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο διευθυντής Ελέγχων Νικόλαος Λέκκας περί εμπλοκής της στη λίστα Λαγκάρντ δεν βρίσκουν έδαφος στα δεδομένα της δικογραφίας.