02 Δεκεμβρίου 2012

Κενά στην απόφαση του Eurogroup

του Μιχάλη Ιγνατίου

Η τελική και η αξιόπιστη λύση που αναζητούσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ από τους ομολόγους της στο Eurogroup δεν επιτεύχθηκε και είμαι βέβαιος πως δεν τρέφει αυταπάτες ούτε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι συνέβη στη συνεδρίαση της Τρίτης. Οπως πάντα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους και άφησαν ανοικτά τα βασικά θέματα, παρά τις θριαμβολογίες του κ. Γιούνκερ και του Ολι Ρεν.

Οταν η κ. Λαγκάρντ ομιλεί περί «τελικής και αξιόπιστης λύσης», βασικά απαιτεί να τελειώσει το «μαρτύριο της σταγόνας» που επέβαλαν η Γερμανία και οι δορυφόροι της τον Μάιο του 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να τελειώσει -αντίθετα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες-, εκτός εάν το Βερολίνο αποφασίσει να επιτρέψει τη χορήγηση κονδυλίων ικανών να κλείσουν μία διά παντός τις πληγές των λαών της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών του Νότου που δεινοπαθούν και απειλούνται με παρατεταμένη φτώχεια και τη μιζέρια που τη συνοδεύει.

Η απόφαση του Eurogroup βρίθει κενών και δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στη χώρα μας, διότι στην πιθανή περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η επαναγορά των ομολόγων, το δήθεν «οικοδόμημα» που έστησαν την Τρίτη οι Ευρωπαίοι θα καταρρεύσει. Και δεν είναι μόνο ότι ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, αλλά θυμώνει το γεγονός ότι οι ίδιοι δημιούργησαν τις συνθήκες για να κρέμεται η χρεοκοπία πάνω από την Ελλάδα. Επρεπε να συμφωνήσουν με την κ. Λαγκάρντ, η οποία τους εξήγησε αναλυτικά αυτά που κατανοεί και ο πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών: ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι με τα ημίμετρα που αποφασίζουν διαιωνίζουν μια ερμαφρόδιτη κατάσταση που καταστρέφει τη χώρα μας.

Το πρόβλημα της οικονομίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού και μόνο. Στο σημείο όπου έφεραν τα πράγματα τα λάθη των πολιτικών μας και των δανειστών, το γενναίο κούρεμα είναι το λιγότερο που οφείλουν στους πολίτες...

ethnos.gr