[Απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα της νέας λίστας Λαγκάρντ. Και μπορεί να μην είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά της δικαιοσύνης να διαπιστώσει τυχόν παρεμβάσεις ΠΑΣΟΚων, αλλά θα μπορούσε να ζητήσει από τη δικαιοσύνη να ενημερωθεί ο κόσμος τουλάχιστον για το αν είχαν αφαιρεθεί ονόματα από τη λίστα που παρέδωσε ο Βενιζέλος.
Ναι, ναι ξέρουμε "η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης" κ.λπ παπαριές που ισχύουν όταν όλα πάνε ρολόι...
οι εποχές όμως έχουν αλλάξει, ο κόσμος είναι αγριεμένος με το δίκιο του, οι τρομοκράτες της ενημέρωσης διαδίδουν ότι κατεβάσει η κούτρα τους για να θρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάθεια της Κυβέρνησης μόνο υπερ του ΣΥΡΙΖΑ και των γραφικών λειτουργεί.
Άλλες εποχές απαιτούν άλλες πρακτικές και δεν θα βρισκόταν κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη (εκτός από κανα Μπένυ που θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση του)... μάλλον μπράβο και πόντους θα κέρδιζε μια ανακοίνωση του στυλ "καλούμε τη δικαιοσύνη ή τον Νάκο να προβούν σε άμεσες ανακοινώσεις για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία"...
Αλλιώς περνώντας οι μέρες με «παγερά αδιάφορη την Κυβέρνηση» θα ισχυροποιείται συνεχώς η άποψη "θέλουν να καλύψουν τον Βενιζέλο και κωλυσιεργούν, ώστε με Σαββατοκύριακα και απανωτές αργίες να ξεχαστεί το θέμα"]
Της Μαρίνας Μάνη
Πυκνό πέπλο... αιθαλομίχλης εξακολουθεί να καλύπτει (και) τη “λίστα Lagarde Νο 2”, επτά ημέρες μετά την παράδοσή της στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Το αποτέλεσμα της διασταύρωσής της με την παλιά (που «έχασε» ο Γ. Παπακωνσταντίνου και «ξέχασε» ο Ευ. Βενιζέλος) βρίσκεται από χθες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να καταλήξει σήμερα ή τη Δευτέρα στον αρμόδιο για τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αντιπρόεδρο της Βουλής, Θανάση Νάκο.
Κι αυτό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν: Πρώτον, τα πολιτικά πρόσωπα ή η συγγενείς τους που εμφανίζονται στη λίστα έχουν νομίμως «βγάλει» ποσά στην συγκεκριμένη τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Δεύτερον, ποιος πείραξε την πρώτη λίστα – εάν βεβαίως διαπιστωθεί αλλοίωσή της.
Δεδομένου ότι η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της λόγω εορτών μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, παραμένει άγνωστο το πώς θα χειρισθεί η κοινοβουλευτική ηγεσία το θέμα.
Περισσότερα ονόματα διότι…
Το μείζον ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και προσφέρει τροφή σε «φήμες», αφορά στο εάν αλλοιώθηκε η πρώτη λίστα – εάν, δηλαδή, προσθαφαιρέθηκαν ονόματα (και δη «τρανταχτά») ή ποσά.
Η δικαστική πλευρά τήρησε χθες σιγή ιχθύος, με αποτέλεσμα κάποιοι να υποστηρίζουν ότι η νέα λίστα περιέχει πράγματι περισσότερα ονόματα και άλλοι να διευκρινίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή, αυτή τη φορά, παρουσιάζονται όλοι οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών μέσω των οποίων «βγήκαν» ποσά στην ελβετική τράπεζα.
Είναι προφανές ότι η τελική (κι επίσημη) απάντηση θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρώτη εκδοχή – ότι δηλαδή η πρώτη λίστα «πειράχτηκε».
«Παγερή αδιαφορία»
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διοχετεύεται η θέση περί «παγερής αδιαφορίας», με την έννοια ότι η κυβέρνηση «έκανε το καθήκον της, δεν φοβάται τίποτα και περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών».
Κατά μία εκδοχή δε, ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε αναλυτικά για το θέμα χθες, όταν έφτασε από το Ναύπλιο στο Μαξίμου, καθώς στη σύσκεψη των γραμματέων των υπουργείων (για τα προαπαιτούμενα του Ιανουαρίου) μετείχε «μόνο για πέντε λεπτά».
Νευρικότητα στην Ιπποκράτους
Στο ΠΑΣΟΚ είναι διάχυτη η νευρικότητα: Στην επίσημη ανακοίνωση της Ιπποκράτους εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για την προχθεσινή δήλωση της βουλευτού του Νάντιας Βαλαβάνης ότι στη νέα λίστα υπάρχουν 600 ονόματα περισσότερα απ’ ότι στην παλιά (σ.σ. επικαλούμενη «δημοσιογραφικές πληροφορίες») και ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επειδή «απέκρυψε» την (πρώτη) λίστα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως περιμένει να παραλάβει το περιεχόμενο και των δύο… λιστών προκειμένου να κινήσει διαδικασίες για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής επιτροπής, στην περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις για αλλοίωση της παλιάς.
Καλούνται πρόσωπα;
Ένα άλλο ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι εάν… έπιασαν δουλειά οι φορολογικές υπηρεσίες καλώντας τα μη πολιτικά, έστω, πρόσωπα, να δικαιολογήσουν τα ποσά και να καταβάλουν φόρους στην περίπτωση που είναι αδήλωτα.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δόθηκαν οι αντίστοιχες λίστες στις ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ, όπως είναι γνωστό, σε περιπτώσεις όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας εντοπίσθηκαν φοροφυγάδες και κατέβαλαν φόρους και πρόστιμα.
Πηγή:www.capital.gr