07 Δεκεμβρίου 2012

Εντυπωσιακά τα windows8-Δείτε τις βασικές κινήσεις για οθόνες αφής (animations)

Μία από τις αλλαγές που έφεραν τα Windows 8 στην αγορά είναι η διάθεση υπολογιστών με οθόνες αφής τόσο σε tablets όσο και σε laptops και all-in-one υπολογιστές. Το νέο λειτουργικό της Microsoft που κυκλοφορεί ήδη από τον Οκτώβριο υποστηρίζει πλήρως τη χρήση σε οθόνες αφής προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία από την κλασική επιλογή με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.

Αν έχετε ήδη μια οθόνη αφής ή σκοπεύετε να αγοράσετε ένα υπολογιστή με Windows 8 ή Windows RT και οθόνη αφής, δείτε παρακάτω τα βασικά gestures για να παίζετε κυριολεκτικά τα Windows 8 στα δάκτυλα.

ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Η οθόνη κλειδώματος λειτουργεί ακριβώς όπως και στα υπόλοιπα smartphones και tablets που ενδεχομένως να έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Για να την ξεκλειδώσετε σύρετε ελαφρώς προς το πάνω μέρος της οθόνης.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥ CHARMS

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Για να προβάλλετε το μενού Charms σύρετε ελαφρά από τη δεξιά πλευρά της οθόνης. Τα Charms είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε σημείο βρίσκεστε. Στο αναλυτικό how-to θα δείτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Σέρνοντας διαδοχικά με το δάκτυλο από την αριστερή πλευρά της οθόνης μπορείτε να μεταβείτε σε προηγούμενες ανοικτές εφαρμογές. Σημείωση: Το desktop των Windows 8 λειτουργεί ως εφαρμογή και έτσι δεν υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής με αυτή τη μέθοδο μεταξύ των ανοικτών παραδοσιακών εφαρμογών στην επιφάνεια εργασίας.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Για να εμφανίσετε τις ανοικτές εφαρμογές των Windows 8 σύρετε ελαφρώς από την αριστερή πλευρά της οθόνης προς το κέντρο και έπειτα με την αντίθετη φορά. Στο αριστερό μέρος της οθόνης θα εμφανιστούν οι ανοικτές εφαρμογές τη δεδομένη στιγμή στις οποίες μπορείτε να μεταβείτε αμέσως πατώντας στην εκάστοτε μικρογραφία.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Οι εφαρμογές, η οθόνης Έναρξης, το Windows Store, κλπ. στα Windows 8 περιέχουν ένα κρυφό σετ περισσότερων επιλογών που μπορείτε να εμφανίσετε σέρνοντας απλά με το δάκτυλο από την κάτω πλευρά της οθόνης.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Οι “metro” εφαρμογές στα Windows 8 καταλαμβάνουν όλη την επιφάνεια της οθόνης χωρίς να διαθέτουν το αντίστοιχο κουμπί για το κλείσιμο τους. Ωστόσο, αν και αρχικά δεν είναι προφανές, το κλείσιμο μιας εφαρμογής είναι αρκετά εύκολο και γρήγορο. Σύρετε από την επάνω πλευρά της οθόνης έως την κάτω για να κλείσετε μία ανοικτή εφαρμογή στα Windows 8 και να επιστρέψετε στην οθόνη Έναρξης.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΥΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Στα Windows 8 μπορείτε να εμφανίσετε και να χρησιμοποιήσετε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα, αφού πρώτα τις έχετε ανοίξει. Για να καρφιτσώσετε μία εφαρμογή δίπλα σε μία ήδη ανοικτή σύρετε από την αριστερή πλευρά της οθόνης, κρατήστε ελαφρώς και αφήστε το δάκτυλο μόλις εμφανιστεί η ένδειξη καρφιτσώματος.
Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε το χώρο που θα καταλαμβάνει η κάθε εφαρμογή στην οθόνη από τη διαχωριστική μπάρα που υπάρχει ανάμεσά τους.

SEMANTIC ZOOM

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Το Semantic Zoom, ή σμίκρυνση αν προτιμάτε, δίνει τη δυνατότητα γρήγορης μετάβασης σε διαφορετικά σημεία μιας εφαρμογής ή της οθόνης Έναρξης. Για την ενεργοποίηση του η κίνηση των δύο δακτύλων είναι ιδιαίτερα απλή και γνωστή για τους περισσότερους, ίδια με αυτή του zoom in.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟΥ

Windows 8, τα βασικά gestures σε οθόνες αφής
Για να επιλέξετε ένα ή περισσότερα εικονίδια, ή αντικείμενα γενικότερα, στα Windows 8 πατήστε στην αντίστοιχη περιοχή και σύρετε ελαφρώς προς τα κάτω.
Όπως είδατε, τα gestures είναι ιδιαίτερα απλά και κατανοητά. Αν δεν τα έχετε ανακαλύψει ήδη μόνοι σας, τώρα είστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τα Windows 8 σε οποιαδήποτε οθόνη αφής.

http://www.pestaola.gr/windows-8-basic-touch-gestures