02 Ιανουαρίου 2013

Πλεόνασμα 2,3 δις στο πρωτογενές πλεόνασμα

Ικανοποιητική χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν, τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) εμφανίζουν πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο ενδεκάμηνο του 2012, σε μη ενοποιημένη βάση, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Το οικονομικό επιτελείο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα του ενδεκάμηνου παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το δεκάμηνο του 2012, με τις ληξιπρόθεσμες, μάλιστα, υποχρεώσεις να έχουν μειωθεί κατά 119 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, "αυτές οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο η χώρα να μεταπηδήσει από τον κύκλο των ελλειμμάτων στο κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης, με στέρεες βάσεις".