26 Ιανουαρίου 2013

Επειδή κάποιοι λένε ότι είμαστε πειραματόζωο-Κένυ (Πρ. Ιρλανδίας): Άδικοι σε σχέση με την Ελλάδα οι όροι δανεισμού μας

Οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού που επιβλήθηκαν στην Ιρλανδία μετά την αίτηση για οικονομική βοήθεια, ήταν άδικοι σύμφωνα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργός, Enda Kenny, εφόσον η χώρα του δεν έχει συνάψει την ίδια συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη χώρα αμέσως μετά την Ελλάδα που ζήτησε oικονομική βοήθεια, ύστερα από το οικονομικό κραχ του 2008. Όμως, δεν διαγράφηκαν τα χρέη του ιδιωτικού της τομέα (PSI), όπως συνέβη στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο, χορηγήθηκε μια διετής παράταση επίτευξης δημοσιονομικής προσαρμογής στο στόχο του 3% ανώτατου ελλείμματος καθώς και μείωση του επιτοκίου των δανείων της και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής τους.

«Λοιπόν, ο μηχανισμός και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα, δεν ήταν διαθέσιμα όταν η Ιρλανδία έφτασε στην άκρη του γκρεμού», δήλωσε ο Kenny στο CNBC, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και ζήτησε να εφαρμοσθούν και στη περίπτωση της χώρας του όσα εφαρμόσθηκαν για την Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία κατέθεσαν επίσημο αίτημα στο Eurogroup ζητώντας να επεκταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων τους όπως ίσχυσε και για την Ελλάδα και το αίτημά τους θα συζητηθεί ως τον Μάρτιο

Πηγή: cnbc.com/id/100404179