05 Ιανουαρίου 2013

Βρούτσης: Υπήρξαν αδικίες κατά την προσαρμογή των συντάξεων (βίντεο)

Παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας νωρίτερα στη ΝΕΤ ότι κατά την προσαρμογή των συντάξεων, τις περικοπές δηλαδή, υπήρξαν αδικίες, από την άποψη ότι δεν εφαρμόστηκε για όλους ο νόμος 4051/12 που προέβλεπε μειώσεις κατά 12% στις συντάξεις 1.300 ευρώ και άνω.

Πολύ απλά διότι το σύστημα δεν "έβλεπε" αυτούς που λάμβαναν δύο συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Σε αυτούς η μείωση δεν έγινε και στην ερώτηση αν πλέον θα γίνουν αναδρομικά περικοπές του ενός χρόνου (ο νόμος είναι σε ισχύ από 1/1/2012), ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει.

Είπε, πάντως, ο υπουργός ότι η προσαρμογή του -12% στις συντάξεις είναι η τελευταία.

O κ.Βρούτσης προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα ανακοινώσει πρόγραμμα απασχόλησης για 62.000 νέους έως 29 ετών. Η δράση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα αφορά μεταξύ άλλων άξονες, όπως ο τουριστικός και ο επιχειρηματικός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι διασφαλισμένο το ασφαλιστικό σύστημα και ο κατώτατος μισθός, και υπογράμμισε ότι δεν θα γίνουν άλλες προσαρμογές στις συντάξεις.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας υπό τον Γ.Βρούτση, ο υπουργός έδωσε εντολή να ξεκαθαρίσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου το θέμα που έχει προκύψει με τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις χωρίς επαρκή στοιχεία.

Όπως σημείωσε, για πρώτη φορά φέτος θα δοθεί επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 360 ευρώ, ενώ σημασία θα παίξει και ο χρόνος ασφάλισης στον φορέα.

Αναφορικά με το κυνήγι της αδήλωτης εργασίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι σε αυτό θα συμμετέχει και η οικονομική αστυνομία.



enikos.gr