23 Ιανουαρίου 2013

Κεδίκογλου: Οι απεργοί ΜΕΤΡΟ να συμμορφωθούν ή αντιμετωπίζουν συνέπειες του νόμου

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ, στον απόηχο της απόφασης των εργαζόμενων στον υπόγειο σιδηρόδρομο να προκηρύξουν νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι η Δικαιοδύνη έχει κρίνει παράνομες τις σημερινές, όπως και τις χθεσινές, κινητοποιήσεις.

Συνέχεια στην όλη σύγκρουση δόθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ Fm», κάλεσε τους «πρωτεργάτες» των κινητοποιήσεων να συμμορφωθούν «μέχρι αύριο» με τις δικαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Παρά ταύτα, κι ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης, οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ δεν εμφαίνονται διατεθειμένοι να διακόψουν τις απεργίες, με τον πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων Κίνησης, Χρήστο Κούκη, να σημειώνει πως «Θα έχουμε μπλακ - αόυτ στις συγκοινωνίες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη και αυτό δεν είναι απειλή».

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της εταιρείας Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), στην οποία υπάγεται το ΜΕΤΡΟ, έχει καλέσει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο των απολύσεων σε διαφορετική περίπτωση.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ήταν ιδιωτική εταιρεία, κερδοφόρα, που δούλευε άψογα», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Σπύρος Ρεβύθης, αντιπρόεδρος του σωματείου ΣΕΛΜΑ, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλη αποτυχία που η επιχείρηση έγινε δημόσια και συγχωνεύτηκαν στα χαρτιά και άλλες εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, έχει τονίσει πως οι απολαβές των εργαζόμενων παραμένουν υψηλότερες από το μέσο όρο αμοιβών που δίνονται στον δημόσιο τομέα, ελέω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, με τους απεργούς ωστόσο να αντιτείνουν πως οι υπολογισμοί του κ. Σταθόπολου δεν αντανακλούν τις αμοιβές του μέσου εργαζόμενου.

Εισαγγελική έρευνα

Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την προϊστάμενη της Eισαγγελίας Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, έπειτα την ανακοίνωση στοιχείων από το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με τα οποία εκατοντάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής μεταφοράς δηλώνουν είτε ασθενείς, είτε αδειούχοι χωρίς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς εξυπηρέτηση του κοινού κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων τις οποίες και πληρώνονται.

Παράλληλα, η προϊστάμενη της Εισαγγελίας ζήτησε και έλαβε τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς προκειμένου να διερευνηθεί εάν με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διαπράττεται το αδίκημα της παράβασης περιεχομένου δικαστικής απόφασης.

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Πέραν του ΜΕΤΡΟ, στάση εργασίας για την Τετάρτη 12 με 4 εξήγγειλαν ΗΣΑΠ και Τραμ. Παράλληλα, αυτή την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Επιπλέον, την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον ΟΣΕ αποφάσισε η κοινή συνέλευση των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρομικών.

Πηγή: http://www.skai.gr