29 Ιανουαρίου 2013

Απαγόρευση προβολής εικόνων εξαθλιωμένων όπως και συλληφθέντων χωρίς τη συναίνεσή τους

[Μπλόκο στην μετάδοση εικόνων με ανθρώπους που βρίσκονται σε απόλυτη εξαθλίωση, όπως ισχύει και για τους συλληφθέντες, βάζει το ΕΣΡ στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να προστατεύσει κάποιους που δεν θέλουν πχ. να γίνουν βούκινο σε όλη την Ελλάδα επειδή πήραν κάτι απ' τα σκουπίδια. Φυσικά η εγχώρια προπαγάνδα (πχ. enet.gr  απ' όπου και η είδηση) παρουσιάζει την είδηση τελείως διαφορετικά...
ότι δηλ. θέλουν να αποκρύψουν από το λαό ότι κάποιοι πεινάνε λες και δεν ζορίζονται όλοι και δεν ξέρουν ότι υπάρχουν και κάργα φτωχοί]

Την ίδια απόφαση-οδηγία έλαβε και για πρόσωπα που παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως “υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς και σταθμούς της χώρας όπως:

Μη προβάλουν την εικόνα

α) προσώπων ευρισκομένων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών, και

β) προσώπων οδηγουμένων ενώπιον των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών αρχών άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεώς αυτών”.

Στην απόφασή του επικαλείται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, “κατά το οποίο ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας”.

Στο αιτιολογικό της απόφασης σημειώνει ότι “η προβολή της εικόνας προσώπου ευρισκομένου σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ενδείας συγχωρείται μόνον κατόπιν σιωπηρής ή ρητής συναινέσεώς του”.