23 Ιανουαρίου 2013

Η "αδερφή" απειλεί με δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ... σιγά μωρή! Θα σκίσεις κανα καλσόν


Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ώρες, θα περιέχει και μια μεγάλη είδηση, όπως προκύπτει από αποσπάσματά της που διέρρευσαν και αναμεταδίδονται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΑ: Δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι εδώ όμως υπάρχει ένα «αλλά»: Το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα το 2017, σε περίπτωση επανεκλογής του Cameron στην πρωθυπουργία, και αφού εξετασθεί η μελλοντική πορεία της Ε.Ε..

Είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πιθανότητα δημοψηφίσματος: «Ήρθε η ώρα ο βρετανικός λαός να λάβει τον λόγο… ήρθε η ώρα να ξεκαθαρισθεί το ευρωπαϊκό ζήτημα στην βρετανική πολιτική …. Λέω στον βρετανικό λαό: Αυτή θα είναι η απόφασή σας. Και όταν έρθει αυτή η επιλογή, θα λάβετε μια σημαντική απόφαση για την μοίρα της χώρας σας», φημολογείται ότι θα είναι μερικά από τα λόγια του.

Παρόλα αυτά, αναμένεται να διευκρινίσει ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση θα ήταν μια απόλυτα λαθεμένη απόφαση.

Σε άλλα σημεία του λόγου του που διέρρευσαν, ο David Cameron θα κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας μια πιο «ευπροσάρμοστης» Ε.Ε., με άξονες την ανταγωνιστικότητα, την ευελιξία, την επιστροφή της εξουσίας στα κράτη – μέλη, την δημοκρατική δικαιοσύνη και την αξιοπιστία. Αν αυτές οι αρχές δεν λάβουν σάρκα και οστά, προβλέπεται ότι θα προειδοποιήσει ότι «υφίσταται ο κίνδυνος η Ευρώπη να αποτύχει και να σπρώξει τον βρετανικό λαό προς την έξοδο». «Δεν θέλω να συμβεί αυτό. Θέλω η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατραπεί σε επιτυχία», προσθέτει όμως.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Ed Miliband, πριν ακόμα ο λόγος εκφωνηθεί, έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «ομιλία ενός αδύναμου Πρωθυπουργού», ο οποίος προτάσσει τα κομματικά από τα εθνικά συμφέροντα.

Και πράγματι, με τον David Cameron να βρίσκεται αρκετά πίσω από τον τελευταίο στις δημοσκοπήσεις, η στόχευση του Βρετανού Πρωθυπουργού μοιάζει να είναι περισσότερο η πολιτική ανάκαμψη μέσω της ικανοποίησης ενός ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστικού ακροατηρίου, το οποίο θέλει να δει το Λονδίνο να παίρνει πίσω τις εξουσίες που έχασε από τις Βρυξέλλες και το κόστος της συμμετοχής του στην Ε.Ε. να μειώνεται. Εξάλλου, ο Cameron μεταθέτοντας τον χρόνο του δημοψηφίσματος για μετά τις εκλογές, καθιστά την διεξαγωγή του εξαιρετικά αμφίβολη, δεδομένης και της εκπεφρασμένης αντίθεσης της αντιπολίτευσης, ενώ θέτοντας τον όρο «αφού εξετασθεί η μελλοντική πορεία της Ε.Ε.», διατηρεί το δικαίωμα της εύσχημης ματαίωσής του. Περισσότερο λοιπόν το προς ανακοίνωση δημοψήφισμα φαίνεται να αποτελεί πολιτικό ελιγμό, παρά πραγματική και εφαρμόσιμη απειλή.

http://ysterografa.gr