10 Ιανουαρίου 2013

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε νέο φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Την ανάγκη για δημιουργία νέου φοροεισπρακτικού μηχανισμού ως Ανεξάρτητη Αρχή τόνισε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ο υπάρχων μηχανισμός δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και αν γίνουν παρεμβάσεις, οπότε θα πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία νέα Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Έχω αμφιβολίες εάν ο σημερινός φοροεισπρακτικός μηχανισμός επιδέχεται παρεμβάσεων. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει ενδεχομένως να εξετάσουμε τη δημιουργία ενός καινούργιου μηχανισμού από την αρχή με τη μορφή μιας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει κανονιστικές, ελεγκτικές και κυρωτικές αρμοδιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε, παράλληλα, αυστηρότερη αξιολόγηση του υφιστάμενου προσωπικού όχι μόνο με γνώμονα τς ικανότητες του αλλά και την περιουσιακή του κατάσταση, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το χαρακτήρισε «μη τολμηρό» καθώς δε αλλάζει του κανόνες του παιχνιδιού.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι «βυθίζουν την οικονομία σε πιο βαθιά ύφεση, με αποτέλεσμα τελικά τα έσοδα να μην είναι τα προσδοκώμενα». Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Ενα περίπλοκο φορολογικό σύστημα και ταλαιπωρεί τους πολίτες και αποθαρρύνει τους επενδυτές, καθώς όσο περίπλοκο είναι τόσο μεγαλύτερη φοροδιαφυγή υπάρχει και τόσο περισσότερα περιθώρια για διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό δημιουργεί» ήταν τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη

iefimerida.gr