13 Ιανουαρίου 2013

Διαψεύστηκαν οι «γκουρού» των χρηματαγορών

Διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις κορυφαίων «γκουρού» των χρηματαγορών για κατάρρευση της ευρωζώνης. Μεγάλα ποσά έχασαν όσοι πόνταραν μαζικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη κατάρρευση του ευρώ.

Αντίθετα, επενδυτές που άκουσαν τις εκτιμήσεις για υπεραξίες στα ελληνικά ομόλογα ή για ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο είδαν σημαντικές αποδόσεις.

Από την πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον για κατάρρευση της ευρωζώνης μέχρι την εκτίμηση της Morgan Stanley για πτώση της Wall Street πολλά λεφτά χάθηκαν για όσους πόνταραν με αυτές τις εκτιμήσεις. Ακομη περισσότερα ποσά χάθηκαν σε όσους πόνταραν μαζικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη κατάρρευση του ευρώ.

Ηχηρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο λόρδος Ρότσιλντ και άλλα funds που δημιουργήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι για να καρπωθούν τη ζήτηση για προϊόντα που στοιχημάτιζαν ότι η ευρυζώνη θα διαλυθεί βλέπουν τις τοποθετήσεις τους να απαξιώνονται.

Η Morgan Stanley προέβλεψε έτσι λανθασμένα ότι ο Standar&Poor's θα υποχωρούσε 7% ενώ η Credit Suisse Group AG ανέμενε υψηλές και αυξανόμενες διακυμάνσεις που δεν ήλθε.

Μεταξύ των διεθνών επενδυτών που πόνταραν μεγάλα ποσά εις βάρος του ευρώ και έχασαν είναι και ο λόρδος Ρότσιλντ και το επενδυτικό του όχημα RIT Capital Partners. Ο Ρτσιλντ φέρεται να τοποθέτησε συνολικά εντός του 2012 περί τα 200 εκατ. δολλάρια σε προϊόντα που θα απέφεραν κέρδη σε περίπτωση πτώσης του ευρώ.

Αντιθέτως επενδυτές που άκουσαν το καλοκαίρι την εκτίμηση της Goldman Saxks για υπεραξίες στα ελληνικά ομόλογα ή της Alpha Finance που μίλησε για ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο είδαν σημαντικές αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

iefimerida.gr