16 Ιανουαρίου 2013

Σάββας Αναστασιάδης: Καλώ τους συναδέλφους να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να ψηφίσουν την τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας της Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης στην εισήγησή του σήμερα 16.01.2013 στην ολομέλεια για την τροπολογία που με πρωτοβουλία του κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τον διορισμό των 240 Ιεροδιδασκάλων για τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης, μεταξύ άλλων είπε:

" Το 2007 ψηφίστηκε ο Ν/3536 που προέβλεπε τον διορισμό των 240 Ιεροδιδασκάλων που έπρεπε να διδάξουν το Κοράνι στα Δημόσια Σχολεία".
Συνεχίζοντας ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις αδυναμίες του Ν/3536, που διορθώνει η τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του και συνυπογράφουν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:
" Ο Ν/ 3536 είχε αδυναμίες διότι πρώτον η επιτροπή που θα επέλεγε τους Ιεροδιδασκάλους αποτελείτο από Χριστιανούς και δεύτερον όσοι επέλεξαν να ενταχθούν στον Νόμο δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε σήμερα αυτές τις αδυναμίες. Τα τρία από τα πέντε μέλη της επιτροπής θα είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και κατά περίπτωση θα μπορεί ο Υπουργός να επιλέγει και τα πέντε μέλη να είναι μουσουλμάνοι και επιπλέον θα πληρώνονται οι Ιεροδιδάσκαλοι που θα επιλέγονται. Η τροπολογία είναι αναγκαία διότι δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες Μουσουλμάνους να διδάσκονται την Θρησκεία τους στα Δημόσια Σχολεία, αλλά μόνο αν το επιλέξουν, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, και χωρίς το μάθημα να βαθμολογείται.
Γιατί κάποιοι δεν στηρίζουν την τροπολογία;
Φοβούνται μήπως ότι θα είναι τα Ελληνικά Σχολεία πιο ελκυστικά από τα διάφορα κέντρα που έχουν στηθεί για την Μουσουλμανική Θρησκεία και έχουν άλλο στόχο;
Φοβούνται ότι θα τα επιλέγουν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι;
Όσο κι αν σκέφτηκα, δεν βρήκα άλλο λόγο, διότι δεν είναι υποχρεωτικό, είναι επιλεκτικό.
Ο σεβασμός της Ελληνικής Πολιτείας στο Θρησκευτικό δικαίωμα είναι δεδομένος. Η τροπολογία δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι που θέλουν να διδαχθούν την Θρησκεία τους και όχι να ακολουθούν τον μονόδρομο των εκβιασμών και των παρεμβάσεων". Κλείνοντας την ομιλία του ο Σάββας Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε εκβιασμούς που ακούστηκαν στη Βουλή από κόμματα, προκειμένου να μην περάσει η τροπολογία τονίζοντας:
"Σε ποιές πιέσεις υπέκυψαν και για μικροπολιτικές κάνουν οτιδήποτε ώστε να μη περάσει η τροπολογία; Η Βουλή δεν εκβιάζεται, δεν πιέζεται και δεν υποκύπτει, αλλά λειτουργεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και της Θρησκείας. Καλώ να αναθεωρήσουν τη στάση τους οι συνάδελφοι και να ψηφίσουν την τροπολογία".
Σάββας Αναστασιάδης Θεσσαλονίκης, Βουλευτής Ν.Δ. Β΄Θεσσαλονίκης