23 Ιανουαρίου 2013

Μάντελσον: «Η Μέρκελ να ξεκαθαρίσει στους Βρετανούς ότι οι ακραίες θέσεις δεν είναι αποδεκτές. Αλλιώς θα τους ξυπνήσει η πραγματικότητα»

Την εκτίμηση ότι η τακτική του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τελειώσει με δάκρυα, έκανε ο πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος του Εργατικού κόμματος, Peter Mandelson, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Τις αναμενόμενες ευρωσκεπτικιστικές εξαγγελίες του David Cameron θεωρεί ο Mandelson εξαιρετικά ειλικρινείς. Αντί να εκμοντερνίσει τους Tories, όπως υποσχόταν, θεωρεί ότι ικανοποιεί τους πιο σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς οπαδούς τους. Στο κόμμα του ο ευρωσκεπτικισμός, που είναι διάχυτος στην βρετανική κοινωνία, τείνει να μετατραπεί σε έχθρα προς την Ε.Ε..

Το ανεκπλήρωτο της βασικής του απαίτησης, δηλ. η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε,. θα οδηγήσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό στα δάκρυα, όπως λέει. Το μεγάλο του λάθος ισχυρίζεται ότι αποτελεί η μετατροπή της ορθής συζήτησης για την ανάγκη μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού δημιουργήματος στην αμφισβήτηση της ίδιας της υπόστασής του.

Απέναντι σε αυτή την τακτική του David Cameron, ο Peter Mandelson καλεί την Angela Merkel σε άμεση δράση! Η Γερμανία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, κατά την άποψή του, στους Βρετανούς ότι οι ακραίες θέσεις δεν είναι αποδεκτές. Αλλιώς θα τους ξυπνήσει η πραγματικότητα. Μια τέτοια αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, με διακριτικό τρόπο, θα μπορούσε να έχει πραγματική επιρροή στο βρετανικό κοινό, δεδομένης της μεγάλης εκτίμησης που της τρέφει, καθώς και της κεντροδεξιάς της προέλευσης.

Πολύ ενδιαφέρον έχουν ακόμα οι παρατηρήσεις του πρώην Κομισάριου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε πέντε χρόνια. Αυτή η χρονική μετάθεση, πιστεύει, δεν θα αμβλύνει τον ευρωσκεπτικισμό στη χώρα του, αλλά αντίθετα θα αυξήσει την ανασφάλεια ανάμεσα στους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν την Βρετανία λόγω της σύνδεσής της με την ενιαία αγορά. Όταν το ερωτηματικό για την παραμονή της εκκρεμεί για πέντε χρόνια, αυτό θα επηρεάσει αναπόδραστα τις επιχειρηματικές δοσοληψίες. Και αυτό σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας κάθε άλλο παρά ανθηρή είναι.

Στην τελική παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι Βρετανοί είναι ένας περήφανος λαός, ο οποίος δίνει μεγάλη αξία στην εθνική του κυριαρχία, ο Λόρδος Mandelson απαντά: «Περήφανος. Αλλά, ας ελπίσουμε, όχι ανόητος».

O Mandelson υπήρξε εκ των θεωρητικών του “Τρίτου Δρόμου”, πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο Τόνι Μπλερ, ώστε μαζί με τον Γκόρντον Μπράουν να οικοδομήσουν τους Νέους Εργατικούς, και να κυριαρχήσουν για μια δεκαετία στην πολιτική ζωή της Μεγάλης Βρετανίας.

ysterografa.gr