11 Ιανουαρίου 2013

Ακόμα και η Τζαμάικα αντιδρά στη σύγκρισή της με την Ελλάδα από τους Αμερικάνους

Η απάντηση στο "πάμε Τζαμάικα", είναι όχι. Τουλάχιστον για την ώρα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να υποστηρίζει η Chicago Tribune που προειδοποιεί τους συμπατριώτες του Μπομπ Μάρλεϊ, ότι θα γίνουν σύντομα "Έλληνες".
Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα λοιπόν, Chicago Tribune συγκρίνει την ανησυχητική οικονομική κατάσταση της Τζαμάικα με εκείνη της χώρας μας, διερωτούμενη χαρακτηριστικά, "αν πρόκειται για την Ελλάδα του Δυτικού Ημισφαιρίου".

"Ο ασύστολος δανεισμός στον οποίο επιδόθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και εκείνες της Τζαμάικα, έχουν σήμερα φέρει τις οικονομίες τους στα πρόθυρα της χρεοκοπίας", υπογραμμίζει το άρθρο.

Η Chicago Tribune τονίζει πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τζαμάικα δανείζονταν πέρα από τις δυνατότητές τους, και βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόζοντας προγράμματα λιτότητας που κάνουν τις κοινωνίες τους να ασφυκτιούν.

Η οικονομική κατάσταση στη χώρα της ρέγκε και του Γιουσεΐν Μπολτ είναι πολύ δύσκολη. Το δημόσιο χρέος της έφθανε στο 126% του ΑΕΠ της χώρας το 2011. Η Τζαμάικα βρίσκεται μάλιστα στην 8η θέση της κατάταξης με τις βαρύτερα χρεωμένες χώρες παγκοσμίως.

"Πληρωμένη" Τζαμαϊκανή απάντηση

Στον αντίποδα, το Τζαμαϊκανό μέσο ενημέρωσης, "The Jamaica Observer", αντιδρώντας στη σύγκριση που πραγματοποιεί η Chicago Tribune, υπογραμμίζει ότι το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται μετά από δύο επεισοδιακά "κουρέματα" στο 160 με 170% του ΑΕΠ, ενώ εκείνο της Τζαμάικα μεταξύ 130 με 140%.

Στη συνέχεια αναφέρει. "Παρά τη λιτότητα, η Ελλάδα μπορεί να χάσει τον πρωταρχικό στόχο της ισορροπίας για ένα πρωτογενές έλλειμμα του 1% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σήμερα, στην Ελλάδα οι δαπάνες υπερβαίνουν τα έσοδα.

Αντιθέτως στην Τζαμάικα, τα έσοδα υπερβαίνουν τις δαπάνες. Το επίπεδο της πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται για να μειωθεί το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια σημεία τριβής με το ΔΝΤ.

Η ελληνική κατάσταση θα πρέπει επίσης να είναι μια προειδοποίηση για την κυβέρνηση μας και το δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να λάβει άμεσα, σκληρά μέτρα. Το "μάθημα" της Τζαμάικα δεν είναι ότι η πρόσβαση στην πίστωση είναι κακό.

Η ανεύθυνη διαχείριση είναι κακό. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ να μάθουν να ασχολούνται με τα οικονομικά ζητήματα των κρατών νωρίς και να μην τα αφήνουν να φουντώνουν, όπως έγινε στη Τζαμάικα".

news247.gr